Η μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία αφού εξαπλώθηκε σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Βρετανίας – τη στιγμή που έδειχνε να νικά πλήρως τον ιό με μια άκρως επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία – τώρα μοιάζει έτοιμη να γίνει κυρίαρχη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παραλλαγή Δέλτα, όπως είναι πλέον γνωστή, θέτει την μεγαλύτερη απειλή στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξαλείψουν την Covid-19 στην επικράτειά τους, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δρ Αντονι Φάουτσι.
«Η μεταδοτικότητα είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερη» από το αρχικό στέλεχος, δήλωσε ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, ειδικός στις μολυσματικές νόσους, προσθέτοντας ότι «αυτή συνδέεται με αυξημένη σοβαρότητα της νόσου».
Οι ειδικοί που εξετάζουν τα μοντέλα πρόβλεψης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα μπορούσε να προκαλέσει «επανεμφάνιση» του κορονοϊού αργότερα φέτος.
Και μπορεί ήδη να αντιπροσωπεύει 1 στις 5 μολύνσεις στις ΗΠΑ, υπολογίζουν.
Εξάλλου, η παραλλαγή Δέλτα εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη παραλλαγή του ιού, όπως δήλωσε η Σουμία Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα του ιού δημιουργεί ανησυχία για τη δημιουργία 4ου κύματος επιδημίας και στην Ελλάδα, διεμήνυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την χθεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη σε νοσηλείες και θανάτους και θα αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους.
Και ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξει ένα «νέο κύμα» μολύνσεων από τον κορονοϊό καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών με Covid-19, ένα γεγονός που αποδίδεται στην παραλλαγή Δέλτα, την οποία έφεραν στη χώρα οι ταξιδιώτες.
Τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστα στη χώρα, όμως χθες καταγράφηκαν 125 νέες μολύνσεις.
Αποτελεσματικά τα εμβόλια
Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, στο οποίο -όπως είπε- η Ελλάδα έχει επιμείνει, αποτελεί την σημαντικότερη ασπίδα προστασίας, πρόσθεσε η κ. Θεοδωρίδου. Σύμφωνα με μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer, στη δεύτερη δόση ήταν τας τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.
Η AstraZeneca την Τρίτη εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο της είναι είναι αποτελεσματικό κατά των παραλλαγών Δέλτα και Κάππα (σ.σ. επίσης ινδική μετάλλαξη). Η εταιρεία επικαλέστηκε μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που διερεύνησε την ικανότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων στο αίμα εμβολιασμένων ή ατόμων που έχουν αναρρώσει από Covid-19 να να εξουδετερώσουν τις παραλλαγές αυτές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δρ. Φάουτσι τόνισε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Pfizer/BioNTech, είναι αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής της Covid-19.
«Εχουμε τα εργαλεία, οπότε ας τα χρησιμοποιήσουμε και να κατατροπώσουμε το ξέσπασμα», ανέφερε.
Η παραλλαγή Δέλτα συνέβαλε σε ένα σοβαρό ξέσπασμα της Covid-19 στην Ινδία τον Απρίλιο και τον Μάιο, κατακλύζοντας τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα και προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
(με πληροφορίες από Reuters, CNN, ΑΠΕ)