«Πράσινο φως» στο άνοιγμα μόνο δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών στις 11 Ιανουαρίου έδωσε κατά πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Η επιτροπή στην πλειοψηφία της παρέμεινε στην ίδια απόφαση που είχε λάβει και στην συνεδρίαση προ εορτών, δηλαδή στο άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων στις 11 Ιανουαρίου υπό αυστηρά μέτρα.
Αντιθέτως από την πρώτη στιγμή πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ανοίξει τις τάξεις όλων των βαθμίδων έχοντας ως «όπλο» της την διενέργεια τεστ.
Φαίνεται ωστόσο πως οι ειδικοί δεν συναινούν σε αυτή την απόφαση ακόμη, καθώς περιμένουν πρώτα να δουν το αποτύπωμα που άφησαν οι γιορτές στην πορεία της επιδημίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε οι αποφάσεις για τους μεγαλύτερους φοιτητές σε μία εβδομάδα.
Ειδικότερα όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών Λυκείου-Γυμνασίου στα θρανία, οι ειδικοί θα εκτιμήσουν την επιδημιολογική κατάσταση από την επόμενη εβδομάδα και θα κρίνουν το πότε θα δώσουν το πράσινο φως.
Η επιτροπή μάλιστα κατέθεσε και συγκεκριμένο σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο θα γίνει με την διενέργεια rapid τεστ αλλά και την διαφοροποίηση ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης μαθημάτων.
Το σχέδιο για την επιστροφή των μεγαλύτερων μαθητών (γυμνασίου-λυκείου) στα σχολεία:
Οι ειδικοί έδωσαν το πράσινο φως για την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο πρώτα των μαθητών δημοτικού και στη συνέχεια των υπόλοιπων εφόσον τηρηθούν πολύ αυστηρά μέτρα όπως:
- Διενέργεια rapid test σε μαθητές και καθηγητές
- Κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης μαθητών, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός των γονέων έξω από τα σχολεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι ανέφεραν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πως το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αλλά ο συνωστισμός που προκαλείται από τους γονείς όταν τα πηγαίνουν και όταν τα παραλαμβάνουν.
Από την πλευρά της η κ. Κεραμέως πρότεινε ένα ένα κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης, ώστε να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.
Όσο για τα τεστ, τη διενέργειά τους θα αναλάβουν ειδικές μονάδες του υπουργείου Υγείας και θα ενημερώσουν σχετικά τους γονείς, καθώς η διαδικασία θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα.
Ανησυχία ειδικών ακόμη και για άνοιγμα στις 11/1
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στην χώρα μας, τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΕΘ, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων είχε μιλήσει χτες ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής εξέφρασε έντονα την ανησυχία του για το κυβερνητικό πλάνο του ανοίγματος των σχολείων στις 11/1, μέσα από την τηλεόραση του OPEN, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται επισφαλής.
«Είναι δύσκολο να ανοίξουν ασφαλώς τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Το άνοιγμα-κλείσιμο σχολείων έπρεπε να είχε γίνει τον Οκτώβριο. Θα ήμασταν καλύτερα τώρα. Πρέπει να περιμένουμε Τρίτη, Τετάρτη τα δεδομένα των Χριστουγέννων. Θα έχουμε αρκετά στοιχεία την Πέμπτη για να κάνουμε πρόβλεψη και για την εικόνα της Πρωτοχρονιάς», είπε χαρακτηριστικά.
Ενώ για την αποκλιμάκωση των ΜΕΘ τόνισε: «Στα κρούσματα, η αποκλιμάκωση έχει αρχίσει κι αυτή να μειώνεται. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος πραγματικά χαλάρωσε. Καλώς λοιπόν η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα. Αν το αφήναμε να προχωρήσει, θα είχαμε αντιστροφή πορείας και δεν έχουμε πολυτέλεια να συμβεί αυτό στις ΜΕΘ. Μάλλον έδρασαν προληπτικά. Καλά έκαναν και πήραν το μέτρο».
Το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια
«’Ολα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά, αλλά ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα», είχε αναφέρει χτες ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι θα βοηθήσει σε σημαντικό βαθμό η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών. Τόνισε πάντως ότι στη χώρα μας η συμμόρφωση του κόσμου ήταν αρκετά καλή, δεν είδαμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ο καθηγητής σημείωσε πως κανείς δεν υιοθέτει την τακτική του ακορντεόν (άνοιξε – κλείσε δραστηριοτητες). Σημείωσε πως όσο πορευόμαστε προς την κανονικότητα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος δήλωσε πως όλοι θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά να ανοίξουν με ασφάλεια.
Εξήγησε ότι το πρόβλημα με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων δεν το δημιουργούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά οι απείθαρχοι, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα «κορωνοπάρτι».
Πηγή : in.gr