Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της τουρκικής Προεδρίας.
Η συνομιλία του Ερντογάν με τη Φον ντερ Λάιεν έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 ώρα Τουρκίας και με τον Στόλτενμπεργκ μιάμιση ώρα αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών απόψεων για την έναρξη του διαλόγου στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις πρόσφατες ελληνοτουρκικές εντάσεις.
Hurriyet: Επίκειται συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης
Την ίδια ώρα, για επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει σήμερα λόγο η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.
Η νέα αυτή πληροφορία έρχεται μετά την επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Και αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», γράφει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί, προσθέτοντας πως οι διερευνητικές επαφές θα άρχιζαν στις 7 Αυγούστου, ωστόσο η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου πήγε τον διάλογο πίσω.
«Η Μέρκελ, αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε τον πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Και ο Ερντογάν της είχε απαντήσει “αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του”, ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας
Με μια ανακοίνωση δεκατεσσάρων λέξεων το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, λίγο μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν με Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.
Οι δύο χώρες είχαν φτάσει σε συμφωνία ανακοίνωσης των διερευνητικών από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο για να δοθεί το «πράσινο φως» από την Άγκυρα έπρεπε να προηγηθεί η τριμερής και να παζαρέψει ο Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την τελευταία στιγμή με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Η συνάντηση των κλιμακίων για τον 61ο γύρο διερευνητικών θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, με τον προηγούμενο να έχει λάβει χώρα στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2016, ενώ στη συνέχεια η Τουρκία αποχώρησε από τη διαδικασία. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή τη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας (σ.σ.: στο σημείο που σταμάτησε ο προηγούμενος γύρος). Ενδιαφέρον έχει ο προσδιορισμός «προσεχώς», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν ότι η επανεκκίνηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα της Συνόδου.
Η αναβολή της για μία εβδομάδα, λόγω κορωνοϊού και της καραντίνας Μισέλ, μεταθέτει όλες τις ημερομηνίες, δίνοντας όμως χρόνο για περισσότερες συνεννοήσεις στο εσωτερικό της Ένωσης.
Η στάση της Αθήνας και η επιθυμία των Ευρωπαίων για τις κυρώσεις
Η Ελλάδα επιθυμεί να μπουν στο τραπέζι της Συνόδου οι κυρώσεις, να υιοθετηθούν, αλλά να μην ενεργοποιηθούν, εκτός αν η Τουρκία παρεκκλίνει εκ νέου από το πεδίο του διαλόγου. Πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -με πρώτο το Βερολίνο- θα ήθελαν το θέμα των κυρώσεων να μην μπει με ένταση στην ατζέντα της Συνόδου, ώστε η Άγκυρα να παραμείνει στο δωμάτιο των συζητήσεων.
Η Κύπρος, με τουρκικά ερευνητικά να παραμένουν στην ΑΟΖ της, θέλει να υιοθετηθούν επιπλέον κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που σχετίζονται με την παράνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Ήδη έκανε χρήση του βέτο στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών για τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να ακολουθούνται δύο μέτρα και σταθμά.
Πηγή: iefimerida