Η πρωταπριλιά έχει καθιερωθεί ως η μέρα που λέμε ψέματα. Μία εκδοχή θέλει τα ψέματα της Πρωταπριλιάς να είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τους Κέλτες. Ο λαός αυτός της βορειοδυτικής Ευρώπης, φημίζονταν για τις ικανότητές του στο ψάρεμα. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, αν και εκείνη την εποχή τα ψάρια πιάνονται δύσκολα.

Έτσι, οι ψαράδες έλεγαν ψέματα σχετικά με το πόσα ψάρια έχουν πιάσει, συνήθεια που με τα χρόνια μετατράπηκε σε έθιμο. Στην εποχή των social media και του διαδικτύου, η πρωταπριλιά έχασε την… αίγλη της και αντικαταστάθηκε από τα fake news. Ανόμοια πράγματα μεταξύ τους, αλλά έχουν κοινό παρονομαστή, το ψέμα. Η πρωταπριλιά έχει σαν στόχο να ξε- γελάσει κάποιον για μία μέρα. Τα fake news όμως εμφανίζονται σε καθημερινή βάση και το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Τελευταίο συνταρακτικό πραγματικά περιστατικό με fake news, ήρθε από την Ισπανία, που μετράει εκατόμβες νεκρών σε καθημερινή βάση, λόγω της πανδημίας. Εμφανίζεται σε ένα βίντεο ένας υποτιθέμενος γιατρός, ο οποίος κλαίει μπροστά στην κάμερα και διηγείται αυτά που συμβαίνουν στα νοσοκομεία. Οι ασθενείς άνω των 65 χρόνων απο συνδέονται από τους αναπνευστήρες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να σωθούν οι νεότεροι. Κάνουν στους μεγαλύτερης ηλικίας μια ηρεμιστική ένεση μέχρι να έρθει να τους βρει ο θάνατος. Λόγια πραγματικά γροθιά στο στομάχι που κάνουν τον γύρο του κόσμου και σε κάνουν αμέσως να αναρωτηθείς τι… τραβάει ο κόσμος στην Ισπανία.

Μόνο που όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, δεν είναι γιατρός, αλλά μέλος του ακροδεξιού κόμματος Vox, που κάνει αντιπολίτευση διασπείροντας ψεύτικες ειδήσεις. Βέβαια, το συμβάν με την Ισπανία, μοιάζει με σταγόνα στον Ωκεανό. Η διασπορά ψεύτικων ειδήσεων τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα. Η ελευθερία του διαδικτύου δυστυχώς έχει ισοπεδώσει την ενημέρωση, με αποτέλεσμα να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.

ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΗΣ