Η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής για να ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα και τον εριστικό Ερντογάν
Η Σύνοδος Κορυφής απεφάνθη ότι η τουρκική προκλητικότητα παραμένει μείζονος σημασίας σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη και τα κεκτημένα της και είχε αποφασιστεί να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι στη Σύνοδο του Δεκέμβρη. Ωστόσο, η ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει τόσο πολύ, μιας και η τουρκική παραβατικότητα στην ανατολική Μεσόγειο εντείνεται.
Την ίδια ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει… απασφαλίσει εντός κι εκτός συνόρων, λέγοντας στους άνεργους να πιουν τσάι χαράς για να ξεχάσουν τη φτώχεια τους και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν ψυχοπαθή, το θέμα της Τουρκίας αναμένεται να βρεθεί ξανά στο… διαδικτυακό τραπέζι της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών την Πέμπτη, που έχει προγραμματιστεί για την επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας του κορονοϊού.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η συμπεριφορά της Τουρκίας, κάνει επιτακτική την ανάγκη συζήτησης άμεσα, νωρίτερα από τον Δεκέμβριο που είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, οι ηγέτες κατά την τηλεδιάσκεψη δεν θα λάβουν αποφάσεις. Οπότε, για τις όποιες αποφάσεις για κυρώσεις ή θετική ατζέντα, θα κρατήσουν το «ραντεβού» του Δεκεμβρίου.
Χθες, η ηγεσία της ΕΕ τοποθετήθηκε κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Πολύ σκληρός σε προσωπική του ανάρτηση στο Twitter υπήρξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ο οποίος τόνισε ότι «αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς δράσεις στη Μεσόγειο και τώρα προσβάλλει. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη».
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ είχε τονίσει ότι οι τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν «είναι απαράδεκτα» και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη πορεία αντιπαράθεσης.
«Είμαστε με τη Γαλλία μετά την τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Σαμουέλ Πατί», ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του Politico που έχει σχετικό άρθρο με τίτλο «πώς να χάσετε τους φίλους σας στην ΕΕ»: Ο Υπατος Εκπρόσωπος Ζζζέπ Μπορέλ έγραψε στο Twitter ότι οι προσβολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο τον Εμανουέλ Μακρόν είναι «απαράδεκτες», αφού ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε την ψυχική υγεία του Γάλλου ομολόγου του. «Καλώ την Τουρκία να σταματήσει αυτήν την επικίνδυνη σπείρα αντιπαράθεσης», δήλωσε ο Μπορέλ, υπενθυμίζοντας στην Άγκυρα ότι οι ηγέτες της ΕΕ είχαν κάνει την Τουρκία «μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας». Ωστόσο, προειδοποίησε, «αυτή η θετική ατζέντα χρειάζεται πολιτική βούληση από τις τουρκικές αρχές. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».
Αμφίβολη διάγνωση: Ο Ερντογάν την Κυριακή δήλωσε (πάλι) ότι ο Μακρόν «έχει χάσει τον δρόμο του» και «πρέπει πραγματικά να ελεγχθεί» Ήταν μια προφανής αναφορά στον πρόσφατο όρκο του Γάλλου προέδρου να καταπολεμήσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ.
Κάποιοι αρνούνται ότι υπάρχει απειλή για τη Γαλλία ή την Ευρώπη: Οι Γάλλοι (και οι Αμερικανοί) αριστεροί και αρκετοί σχολιαστές. Οι Γάλλοι δάσκαλοι, εν τω μεταξύ, αισθάνονται εγκαταλειμμένοι στις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν τον κοσμικό χαρακτήρα ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ και τις απειλές βίας και λεκτικών επιθέσεων.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο Μακρόν; Ο Τζον Λίχφιλντ έχει κάποιες συμβουλές σε αυτήν την έκδοση: «Ο Μακρόν πρέπει να επιστρέψει στη λογική, θεωρούμενη προσέγγιση της σχέσης της Γαλλίας με τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνους πολίτες της, την οποία υιοθέτησε σε μια ομιλία δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία του Σαμουήλ Πατί».