Με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, που αφορούν την αξία της πρώτης κατοικίας, το εισόδημα και την περιουσία του δανειολήπτη, θα επιδοτεί το Δημόσιο τη δόση του στεγαστικού δανείου για όσα νοικοκυριά πλήττονται από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας.
Το πρόγραμμα «γέφυρα», όπως έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά την επιδότηση της δόσης για εννέα μήνες για όσους δανειολήπτες έχουν χάσει τη δουλειά τους, μέρος του μισθού τους ή έχουν υποστεί απώλεια εσόδων αν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία τους.
Το πρόγραμμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, οι οποίοι ζήτησαν να ισχύσει με βάση τα ίδια κριτήρια που υφίστανται σήμερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου 4605. Τα κριτήρια αυτά είναι:
• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 175.000 ευρώ εάν οι οφειλές περιλαμβάνουν επιχειρηματικά δάνεια και τις 250.000 ευρώ σε κάθε άλλη περίπτωση.
• Το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 εξαρτώμενα μέλη).
• Το σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου να μην υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή εάν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια. Στο ανεξόφλητο κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι συμβατικοί τόκοι και πιθανά έξοδα εκτέλεσης.
• Η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας, καθώς και τα μεταφορικά μέσα, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
• Οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα του αιτούντος, του ή της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ. Η επιδότηση θα αφορά τρεις κατηγορίες δανειοληπτών:
• Οσους ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου.
• Οσους, έως την ίδια ημερομηνία, είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών.
• Οσους είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για 9 μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά 3μηνο, θεωρώντας ότι σταδιακά η οικονομία στο διάστημα αυτό θα επανέλθει στην κανονικότητα και οι επιπτώσεις της κρίσης θα εκτονωθούν πλήρως στο τέλος του 9μήνου. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι το ύψος της επιδότησης αλλά και οι προϋποθέσεις προστασίας να είναι πιο γενναιόδωρες για τους συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση.
Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, συγκλίνουν στην άποψη τα κριτήρια να είναι αυτά που ισχύουν σήμερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας βάσει της πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Δεδομένου ότι το σημερινό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του ν. 4605 λήγει στα τέλη Ιουλίου, τα κριτήρια θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου στη συνέχεια το πρόγραμμα «γέφυρα» να ψηφιστεί από τη Βουλή και να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.