Τα κρίσιμα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, των έργων του Αχελώου, των φραγμάτων και των υδροηλεκτρικών σταθμών Μεσοχώρας-Συκιάς, της δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων, του χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και οι δρομολογούμενες αλλαγές στο επόμενο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Νίκου Παπαγεωργίου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σ’ αυτή μετείχαν ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Επιτροπών Καρδίτσας και Τρικάλων του ΤΕΕ, Θάνος Μπίτης και Νίκος Λιάκος. Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ-ΚΔΘ κατέθεσε υπόμνημα θέσεων και προτάσεων του Τμήματος, που αφορούν στα μεγάλα ζητήματα της Θεσσαλίας, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το σοβαρό πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έκδοση οικοδομικών αδειών στην Καρδίτσα.
Πολιτική απόφαση για τον Αχελώο και φράγμα Μουζακίου
Για πολιτική απόφαση που απαιτείται στην υπόθεση του Αχελώου έκανε λόγο ο Νίκος Παπαγεωργίου, σημειώνοντας πως η Θεσσαλία αντιμετωπίζει ήδη τεράστια προβλήματα και θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερα στις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν επιλυθούν τα ζητήματα εισροής μεγαλύτερης ποσότητας υδάτων στην Περιφέρεια.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε «στην ανάγκη σημειακής αναθεώρησης του ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας και σημειακής αναθεώρησης του σχετικού χωροταξικού πλαισίου, την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου για τη μεταφορά των 250 εκατ. m3 νερού/έτος προς τη Λεκάνη Απορροής Πηνειού, αλλά και των φραγμάτων Σκοπιάς, Μουζακίου, Πύλης, Νεοχωρίτη τα οποία έχουν προμελέτες και μπορούν να προχωρήσουν με ΣΔΙΤ. Επίσης, είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν άμεσα όλοι οι υπό κατασκευή Υ/Η Σταθμοί στη Θεσσαλία, Μεσοχώρας και Συκιάς, με τροποποίηση των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μεσοχώρας. Ενώ επιβάλλεται η δημιουργία ενός ενιαίου περιφερειακού φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ώστε ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων -στη Θεσσαλία εμπλέκονται πάνω από 100 φορείς- να μην αποτελεί «τροχοπέδη» στην επίλυση των προβλημάτων του υδατικού διαμερίσματος και στη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων».
Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας
Έκανε επίσης ειδική αναφορά στις προτάσεις του Τμήματος για την εφαρμογή Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας από τους δήμους σε όλη τη χώρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενσωματωθεί στη σχετική νομοθεσία ο Οδηγός Κατευθυντήριων Γραμμών που έχει καταρτίσει το Τμήμα, στο πλαίσιο σχετικής εργασίας-μελέτης. Κατέθεσε δε, δύο ακόμα προτάσεις του ΤΕΕ-ΚΔΘ που αφορούν στην Κυκλική Οικονομία: «Τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών για να αποκτήσουν εξοπλισμό οικιακής ανακύκλωσης, με βάση το καινούριο πλαίσιο για τη διαχείριση απορριμμάτων και τη διοργάνωση, από το ΤΕΕ σε πανελλαδικό επίπεδο, ειδικών βιωματικών δράσεων με συμμετοχή μαθητών, για την ανακύκλωση». Κατέθεσε επιπρόσθετα στον υπουργό Περιβάλλοντος, πρόταση για τη δημιουργία ευέλικτων προγραμμάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, με την παροχή κινήτρων για την αντισεισμική και ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, ενώ υπογράμμισε πως το ΤΕΕ-ΚΔΘ σύντομα θα καταθέσει τις προτάσεις του, προς το κεντρικό ΤΕΕ, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». «Προσδοκούμε σε μία καλή και πετυχημένη συνεργασία με το ΥΠΕΝ. Ως ΤΕΕ έχουμε ένα τεράστιο, ικανότατο δυναμικό επιστημόνων, είναι ευκαιρία να μας “εκμεταλλευτείτε”», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ιανός» Καρδίτσα
Στην άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στην επίλυση ζητημάτων που δημιουργήθηκαν από την καταιγίδα «Ιανός», στην Καρδίτσα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΤΕΕ, Θάνος Μπίτης. Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καρδίτσας αναφορικά με το Σχέδιο Πόλης και με την έκδοση οικοδομικών αδειών καθώς ο χρόνος που απαιτείται φτάνει τα δύο έως τρία χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιοχές όπου είναι αδύνατη η έκδοση αδειών και ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργού, με αφορμή τις νομοθετικές εξελίξεις για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ώστε να λυθεί το θέμα.
Στο θέμα του «Εξοικονομώ» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ν.Ε. Τρικάλων, Νίκος Λιάκος υπογραμμίζοντας την τεράστια αγωνία του κλάδου για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Είναι ένα πρόγραμμα που κινεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και εκτιμώ πως πλέον έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως στο επόμενο πρόγραμμα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα δοθεί προτεραιότητα εκεί που πραγματικά υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, όπως μεγάλες καταναλώσεις ενέργειας εξαιτίας και της παλαιότητας των κατασκευών, «οφείλουμε να εξαλείψουμε τις παθογένειες και να δούμε ποια κτίρια πρέπει πραγματικά να ενταχθούν», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας, αναφέρθηκε στις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί ήδη, τόσο αναφορικά με την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης ΛΑΠ, όσο και με την υλοποίηση έργων για τα φράγματα στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και τις εξελίξεις αναφορικά με τις απαιτούμενες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με αφορμή τις νομοθετικές εξελίξεις για τα ΤΠΣ και τα Ειδικά ΤΠΣ, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την επίλυση των θεμάτων αναφορικά με το Σχέδιο Πόλης της Καρδίτσας. Ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε επίσης αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ», αλλαγές που αφορούν ιδιαίτερα στο σύστημα επιδοτήσεων και σημείωσε πως αναμένει τις προτάσεις του ΤΕΕ για το θέμα.
ΤΕΕ Κ. & ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΕΣΣΑΛΙΑΣ: Απαιτείται πολιτική απόφαση για τον Αχελώο, αναγκαία η υλοποίηση του φράγματος Μουζακίου
Δέσμευση του Υπουργού για επίλυση του προβλήματος με το Σχέδιο Πόλης στην Καρδίτσα