Η “Ανοιχτής Συνέλευση ενάντια στην “πράσινη” ανάπτυξη και στα αιολικά στα “Αγραφα” εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά ν’ αποσυρθεί το αντιπεριβαλλοντολογικό Νομοσχέδιο που έφερε για ψήφιση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:
Η Ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην ‘’Πράσινη ‘’ Ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα
μαζί με πάνω από εξήντα συλλογικότητες που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα, έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια ενημέρωσης και δράσης ενάντια σε ένα ακόμη περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που φέρνει τη βδομάδα μετά το Πάσχα σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας ο Κ. Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας .με στόχο τα δάση και τις προστατευόμενες περιοχές .
Η κυβέρνηση δεν διστάζει , εκμεταλλευόμενη την πανδημία με την κοινωνία να έχει μπει σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια του κορωνοϊού, να επιταχύνει την υλοποίηση όσων έχει στο πρόγραμμά της που λεηλατούν φύση και δημόσιο χώρο , στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, για να δώσει πάλι χρήμα και περιουσία στο κεφάλαιο .
Η λεηλασία της φύσης και των δημόσιων χώρων από τις πολυεθνικές εταιρείες οι περιβαλλοντικές αλλαγές η οικονομική εκμετάλλευση, η καταστροφή δραματικά των οικοσυστημάτων και των ειδών τους όλο και περισσότερο συνδέονται με τις ασθένειες, όπως ο covid–19, δημιουργούν τις συνθήκες για τις καταστροφικές συνέπειες και την εξάπλωση των λοιμωδών ασθενειών.
Το νομοσχέδιο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:
1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης .
2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) . Οι αρμοδιότητές τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας έτσι την αυτοτέλειά και την αποτελεσματικότητά τους.
3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Επιταχύνει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες.
5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Αναγνώριση των «οικιστικών πυκνώσεων» και δυνατότητα «τακτοποίησης» έναντι τιμήματος, για χρονικό διάστημα 30 ετών, των κατοικιών που έχουν χτιστεί εντός δασών και δασικών εκτάσεων, διαιωνίζοντας πρακτικά το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις
Υπογράφουμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου εδώ: http://chng.it/dBX8Y9hm
Απαιτούμε και θα αγωνιστούμε:
-
Να αποσυρθεί άμεσα το Αντι-Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο
-
Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ