Σε δέκα ανέρχονται οι συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων στην Τουρκία, οι οποίοι (σ.σ. 103 συνολικά) μέσω επιστολής τους καλούσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, ενώ ασκούσαν δριμεία μιλώντας για ισλαμοποίηση του στρατού.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Γκιουρντενίζ, θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας τη θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailySabah, οι δέκα ναύαρχοι συνελήφθησαν «προκειμένου να μην προβούν στην καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων και να προσδιορίσουν άλλους υπόπτους που εμπλέκονται στο περιστατικό, ενώ τέσσερις άλλοι ύποπτοι δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους. Αντ’ αυτού είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν στην Αστυνομική Διεύθυνση της Άγκυρας εντός τριών ημερών».

Ασφυκτικός κλοιός

Από την πρώτη στιγμή, γύρω από τους απόστρατους ναυάρχους δημιουργήθηκε ασφυκτικός κλοιός, με στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν να κάνουν αναφορές στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

«Το ηρωικό μας έθνος έθαψε στις 15 Ιουλίου όχι μόνο τους πραξικοπηματίες της FETO (Γκιουλενιστές), αλλά και όλους όσoι ερωτοτροπούν με την ιδέα του πραξικοπήματος και τροφοδοτούνται από την ίδια πηγή. Άλλο είναι η έκφραση άποψης και άλλο δημοσίευση ανακοίνωσης που προϊδεάζει σε πραξικόπημα» ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ.

Σε αντίστοιχο ύφος, ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, έκανε λόγο για «οσμή πραξικοπήματος». «Η δήλωση μιας ομάδας απόμαχων στρατιωτικών φέρνει στο νου περιόδους χούντας και μόνο γελοία και άθλια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ας μάθουν ότι το σεπτό έθνος μας και οι εκπρόσωποί του δεν θα ανοίξουν ποτέ το δρόμο σε αυτή την νοοτροπία και τους λάτρεις της» ανέφερε ο Καλίν.

Την ίδια στιγμή, τα ελεγχόμενα από τον τούρκο πρόεδρο ΜΜΕ έσπευσαν να μιλήσουν για «παρέμβαση σε δημοκρατικούς θεσμούς» καταδικάζοντας την ενέργεια των απόστρατων ναυάρχων.

Ουσιαστικά, η φράση της επιστολής την οποία το ερντογανικό καθεστώς ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό είναι η εξής: «Η Τουρκική Δημοκρατία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο και την απειλή από ταραχώδη και ζωτικά για την επιβίωσή της γεγονότα, παραδείγματα των οποίων υπάρχουν στην Ιστορία».

Η απάντηση των ναυάρχων

Μετά τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα στη γειτονική χώρα, κάποιοι από όσους συνυπέγραψαν την ανακοίνωση έκαναν λόγο για δημοκρατική και συνταγματική κίνηση, κατηγορώντας τον Ερντογάν ότι επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα που περιστρέφεται γύρω από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς και να προχωρήσει σε περαιτέρω διώξεις στο στράτευμα.

Διαμήνυαν, δε, πως δεν αποτελούν απειλή για τη χώρα.

«Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε συνταξιούχοι τώρα. Αναρωτιέμαι ποιος ωφελείται από αυτή την κατάσταση» τόνιζε, το βράδυ της Κυριακής, σε ανάρτησή του ο απόστρατος ναύαρχος Atilla Kıyat.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις ενός ακόμη ναυάρχου, ο οποίος τόνιζε χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι στρατιώτης, δεν είμαι κυβερνητικός αξιωματούχος, δεν φοράω στολή. Γράφοντας, μοιράζομαι τις ανησυχίες και τις σκέψεις μου με τον κόσμο. Έκανα, επίσης, μια αξιολόγηση των απειλών για την Τουρκία στο κείμενο» υπογραμμίζει, κάνοντας λόγο για αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές ενέργειες από τον Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε πραξικοπήματα σε αυτή τη χώρα. Θέλουμε να λειτουργήσει η Δημοκρατία, με όλους τους θεσμούς και τους κανόνες της. Είναι μια δημοκρατική αντίδραση, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να επωφεληθεί από αυτή και να την εκμεταλλευτεί» προσθέτει.

Πηγή : in.gr