Χρ. Τσαντήλας πρώην διευθυντής ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλίας: Δεν θα ανακάμψουν τα χωράφια στη Θεσσαλία που υπέστησαν διάβρωση από τον «Ιανό»
«Δυστυχώς τα εδάφη που είναι σε κεκλιμένες περιοχές και υπέστησαν τη βίαιη αποσάρθρωση από τα πλημμυρικά φαινόμενα του «Ιανού» τον περασμένο Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία, δεν πρόκειται να επανέλθουν και να καταστούν ξανά γόνιμη γη για τη γεωργία. Προβλήματα όμως έχουν και τα επίπεδα χωράφια σε Καρδίτσα, Παλαμά και Φάρσαλα που πλημμύρισαν και τα στάσιμα νερά παρέμειναν επί μέρες σε αυτά, γιατί το έδαφος κατέστη τοξικό υπήρχε έλλειψη οξυγόνου, έγινε αναερόβια ζύμωση, εκλύθηκαν μεθάνιο (24 φορές πιο δραστικό αέριο του θερμοκηπίου από ότι το διοξείδιο του άνθρακα) και οξείδια του αζώτου, χάθηκε φωσφόρος,, δηλητηριάστηκαν απόν φυτοφάρμακα και άλλαξε η κοκκώδης σύνθεσή τους.»
Τα παραπάνω υποστήριξε ο εδαφολόγος γεωτεχνικός και πρώην προϊστάμενος του ΕΛΓΟ Δήμητρα στη Θεσσαλία (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) Δρας Χρήστος Τσαντήλας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή «Θεσσαλών Γη».
Ο πρώην προϊστάμενος του ΕΘΙΑΓΕ τόνισε πως η ζημιά ίσως να είναι μη αναστρέψιμη σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, γόνιμων χωραφιών στη νοτιοδυτική Θεσσαλία, άρα και το οικονομικό πλήγμα είναι μεγάλο και η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει γόνιμη γη, ούτε να τη δεσμεύει για γιγαντιαία φωτοβολταϊκά πάρκα με τη μέθοδο fats truck, που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα, γιατί σύντομα αν συνεχίσουμε με αυτή τη μεθόδευση να απαξιώνεουμε τη γη, να την αστικοποιούμε και , να την εγκαταλείπουν οι αγρότες λόγω της διάβρωσης και της ερημοποίησης, όπως συμβαίνει κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλία, θα έχουμε επισιτιστικό πρόβλημα και ανυπαρξία παραγωγικού μοντέλου
Ο κ. Τσαντήλας επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η διάβρωση των εδαφών και η υπογονιμότητα και έφερε ένα παράδειγμα από την περιοχή της Χάλκης, του δήμου Κιλελέρ όπου υπάρχουν γειτονικά χωράφια, που έχουν μεταξύ τους υψομετρική διαφορά 1,5 μέτρο, όταν πριν μερικές δεκαετίες ήταν εφαπτόμενα στην ίδια στάθμη. Αυτό συνέβη γιατί στο ένα υπήρξε εντατικοποίηση της γεωργίας με βαθειά άρρωση, χάθηκε το γόνιμο έδαφος και σε λίγα χρόνια θα εγκαταλειφτεί ως ασύμφορο.
Κάθε χρόνο στη Θεσσαλία χάνονται λόγω υπογονιμότητας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα που εγκαταλείπονται από τους αγρότες ως ασύμφορα, αφού το κόστος της λίπανσής του είναι μεγαλύτερο από τα προσδοκώμενα έσοδα, ενώ το μεγάλο πρόβλημα για τη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας, είναι η έλλειψη επιφανειακών νερών και η υφαλμύρωση των εδαφών λόγω της εξάντλησης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Τα όσα συμβαίνουν στη χώρα και ειδικά στη Θεσσαλία με ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο «Ιανός» ή η «Μήδεια» με τον ολικό παγετό που κατέστρεψε τις δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε ο κ. Τσαντήλας , για την οποία υπάρχει σχέδιο και πρόβλεψη, από το 1997, από την εποχή που υπουργός Γεωργίας ήταν ο Γιώργος Ανωμερίτης, αλλά παρέμεινε στα συρτάρια του υπουργείου κατέληξε και δεν εφαρμόστηκε ούτε ένα από τα προβλεπόμενα.