Περισσότερα από 75 χρόνια μετά την εισβολή των Ναζί στο κρησφύγετό της Άννας Φρανκ οι ολλανδικές αρχές εντόπισαν έναν ύποπτο για την προδοσία και τον επάκολουθο θάνατό της.

Μια εξαετής έρευνα από τις ολλανδικές αρχές για την προδοσία της Άννας Φρανκ εντόπισε έναν ύποπτο για την προδοσία και τον επακόλουθο θάνατο αυτού του κοριτσιού, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα, Εβραίκα θύματα του Ολοκαυτώματος, που έγραφε το ημερολόγιό της για 2 χρόνια.

Η κρυψώνα της προδόθηκε στους Ναζί από τον Εβραίο συμβολαιογράφο Arnold van der Berg, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που περιλάμβανε τον συνταξιούχο πράκτορα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI), Vincent Pancock, και περίπου 20 ιστορικούς, εγκληματολόγους και ειδικούς στην ανάλυση δεδομένων.

Περισσότερα από 75 χρόνια μετά την εισβολή των Ναζί στο κρησφύγετό της στο Άμστερνταμ, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι «πολύ πιθανό» ο Βαν ντεν Μπεργκ να πρόδωσε την οικογένεια Φρανκ για να σώσει την οικογένειά του, δήλωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας, Peter van Twisk, ανέφερε το Tanjug.

Άννα Φρανκ
Άννα Φρανκ GETTY IMAGES

Όπως ανακοινώθηκε, η προσπάθεια ταυτοποίησης του προδότη δεν είχε στόχο να οδηγήσει σε ποινική δίωξη, αλλά στη λύση ενός από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Χρησιμοποιώντας μεγάλες τεχνικές ανάλυσης δεδομένων, καταρτίστηκε μια κύρια βάση δεδομένων με λίστες συνεργατών των Ναζί, πληροφοριοδότες, ιστορικά έγγραφα, αστυνομικά αρχεία και προηγούμενη έρευνα για την αποκάλυψη νέων ενδείξεων.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει η ΕΡΤ, δεκάδες σενάρια και τοποθεσίες των υπόπτων απεικονίστηκαν στον χάρτη προκειμένου να εντοπιστεί ο προδότης, με βάση τη γνώση της κρυψώνας και το κίνητρο.

Οι Ναζί βρήκαν την Άνα, στις 4 Αυγούστου 1944, μετά από δύο χρόνια σε ένα μυστικό δωμάτιο όπου κρυβόταν.

Η κυρία Mip Gis, μια από τις βοηθούς αυτής της οικογένειας, κράτησε το ημερολόγιο της Ana σε ασφαλές μέρος, μέχρι που ο πατέρας της Ana, Otto, το δημοσίευσε το 1947, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Ana στο στρατόπεδο Bergen Belsen σε ηλικία 15 ετών.

Το ημερολόγιό της έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 60 γλώσσες, με τίτλο «The Diary of Anne Frank», στο οποίο περιέγραψε τις ημέρες της αιχμαλωσίας της για 2 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κρυβόταν από τους Ναζί.

Πηγή : news247