Να αποσύρει το σχέδιο νόμου που ανατρέπει το χαρακτήρα των λαϊκών αγορών κάλεσαν το υπουργείο Ανάπτυξης οι παραγωγοί που συμμετείχαν το πρωί της Τετάρτης σε κινητοποίηση στην Καρδίτσα.
Mε την εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της Καρδίτσας να λειτουργεί κανονικά, οι παραγωγοί προχώρησαν σε κινητοποίηση ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Σωματείου παραγωγών οπωρολαχανικών Ν. Καρδίτσας.

Αρχικά διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες, ενώ στη συνέχεια προχώρησαν σε συγκέντρωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε στο Δημαρχείο και την Π.Ε Καρδίτσας, όπου αντιπροσωπεία τον παραγωγών με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Άρη Πολυγένη, παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Νούσιο και το Δήμαρχο κ. Βασίλη Τσιάκο, καλώντας τους να πάρουν θέση επί του θέματος που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των επαγγελματιών των λαϊκών αγορών. Ο Αντιπεριφέρειαρχης σημείωσε ότι η Περιφέρεια ήδη λάβει απόφαση ενάντια στο νομοσχέδιο και στηρίζει τον αγώνα των παραγωγών.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν μεταξύ άλλων τονίζουν: «Η πρόταση της Κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες μας. Δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δεν δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία.

Διεκδικούμε:

-Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα.

-Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας συνάδελφος να μη βρεθεί στην ανεργία.

-Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

– Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με κέρδη και ζημιές, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να ενισχύονται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από την εισφορά των επαγγελματιών που πρέπει να μειωθεί.

-Να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας.

-Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα για να στηριχθεί το εισόδημά μας.

Δεν έφταναν τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, ήρθαν και οι εγκληματικές πολιτικές για τη διαχείριση της πανδημίας, τα τραγελαφικά “άνοιξε – κλείσε” της Κυβέρνησης και τα υπόλοιπα μέτρα περιορισμού, έχουν οδηγήσει χιλιάδες από μας στην απόγνωση.

– Να παρθούν επομένως μέτρα που να καλύπτουν τις ανάγκες επιβίωσης σήμερα, αλλά και να μας προστατεύουν την “επόμενη μέρα” από τα χρέη και τη χρεοκοπία.
Αυτό όμως που φαίνεται να είναι αδιαπραγμάτευτο για την Κυβέρνηση είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών, η κατάργηση της μόνιμης άδειας του πωλητή, το νέο σύστημα μοριοδότησης και κυρίως η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών.

Για αυτό ζητάμε να αποσυρθεί συνολικά γιατί αν περάσουν αυτές οι αλλαγές, χιλιάδες επαγγελματίες θα εκδιωχτούν από τις λαϊκές αγορές και η είσοδος των εταιριών σε αυτές θα έρθει σαν μια φυσική εξέλιξη!
Σε τοπικό επίπεδο επίσης διεκδικούμε:
– Να τεθούν σε λειτουργίες οι δημοτικές τουαλέτες στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, τουλάχιστον τις Τετάρτες που ο χώρος κατακλύζεται από πολίτες.
– Ενόψει της Πασχαλινής περιόδου να επαναλειτούργησε πλήρως η λαϊκή αγορά της Καρδίτσας με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών
-Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
– Να διαγραφεί τμήματ των χρεών προς την εφορια και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
– Να μην χαθούν θέσεις εργασίας συναδέλφου παραγωγού σε οποιονδήποτε σχεδιασμό αναδιάθρωση της λαϊκής».

Στη διανομή ενημερωτικύ υλικού προχώρησε και το Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Καρδίτσας «Ελπίδα» τονίζοντας ότι οι λαϊκές αγορές αποτελούν το καταφύγιο των καταναλωτών. «Λέμε όχι στον αφανισμό των λαϊκών αγορών, στον αποκλεισμό των παραγωγών και επαγγελματιών, στους πλειστηριασμούς, στην παράλογη μοριοδότηση, στην προκήρυξη αδειών, στην κατάργηση των παραγωγικών αδειών και στην κατοχύρωσή τους ως θεση και στα μεγάλα κεφάλαια στις λαϊκές».