Ένα κρούσμα κορωνοϊού σε μεγάλο εργοστάσιο του Βόλου, στην Α΄ΒΙΠΕ, έχει σημάνει «συναγερμό» στον ΕΟΔΥ, που ενημερώθηκε χθες το πρωϊ. Από σήμερα θα αρχίσει η ιχνηλάτηση των επαφών και θα αποφασιστεί πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι θα τεθούν σε καραντίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εργαζόμενη, η οποία τις τελευταίες μέρες αισθανόταν κόπωση και γενικότερα αδιαθεσία. Η ίδια αυτοβούλως έκρινε απαραίτητο να επισκεφτεί ιδιώτη γιατρό, στον οποίο ανέφερε τα συμπτώματά της.

Ο γιατρός συνέστησε να υποβληθεί σε τεστ για κορωνοϊό, όπως και έκανε. Χθες το πρωί ο γιατρός ενημερώθηκε πως ο μοριακός έλεγχος επιβεβαίωσε ότι έχει προσβληθεί από COVID-19. H γυναίκα φέρεται να είναι ασυμπτωματική και η κλινική της εικόνα είναι καλή. Της δόθηκαν οδηγίες για αυτοπεριορισμό 14 ημερών, ωστόσο ενημερώθηκε αμέσως ο ΕΟΔΥ για να ξεκινήσει την ιχνηλάτηση, τόσο στο στενό οικογενειακό της περιβάλλον, όσο και στον εργασιακό της χώρο. Υπογραμμίζεται πως δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο τμήμα του εργοστασίου απασχολείται η συγκεκριμένη υπάλληλος. Αν δηλαδή πρόκειται για διοικητική υπάλληλο ή εργαζόμενη στην παραγωγή.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο ΕΟΔΥ σπεύδει να ενημερωθεί από το ίδιο το κρούσμα για τη «διαδρομή» που ακολούθησε τις προ-ηγούμενες μέρες και με ποια άτομα ήρθε σε επαφή, είτε στον χώρο της δουλειάς, είτε στο πλαίσιο κοινωνικής συναναστροφής. Αυτά τα άτομα θα ειδοποιηθούν, αφενός για να υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν υπήρξε διασπορά του ιού ή όχι και αφετέρου προκειμένου να τεθούν σε προληπτική καραντίνα, μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων που θα άρουν ή θα εντείνουν τον συναγερμό που εκ των πραγμάτων σηματοδοτεί η εκδήλωση κρουσμάτων σε μονάδες παραγωγής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως εκτός από τον ΕΟΔΥ σ’ αυτές τις περιπτώσεις όταν καταγράφεται σε εργοστάσιο θετικό κρούσμα ενημερώνονται άμεσα ο τεχνικός ασφάλειας και ο γιατρός εργασίας, οι οποίοι με βάση τα γενικά υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν, είναι επιφορτισμένοι να εξετάσουν αν ενδεχομένως χρειάζεται να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα ή όχι. Επιπροσθέτως ενημερώνεται και η τοπική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Υγιεινής και Ασφάλειας