Δυναμική κινητοποίηση με τα αγροτικά αυτοκίνητα στην Καρδίτσα (φωτο & βίντεο)

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΟΑΣΚ


Σε δυναμική κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή προχώρησαν στην Καρδίτσα αγρότες του Νομού. Με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, αρχικά συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της εμποροπανήγυρης.
Εκεί οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κ.κ. Κώστας Τζέλλας και Γιάννης Τσιούτρας αναφέρθηκαν στα προβλήματα των αγροτών και στις εξελίξεις σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις και στάθηκαν στη σημασία των αιτημάτων. Όπως σημείωσε ο κ. Τζέλλας, με την κινητοποίηση οι αγρότες αναδεικνύουν τα προβλήματα και διεκδικούν λύσεις, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα υγειονομικής ασφαλείας.
Με τα λάβαρα της Ομοσπονδίας ή των Αγροτικών Συλλόγων, με μαύρες σημαίες και με κορδέλες διαμαρτυρίας στα οχήματά τους, σχημάτισαν αυτοκινητοπομπή στην κορυφή της οποίας βρίσκονταν συμβολικά ένα τρακτέρ, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν αγροτικά τραγούδια.
Όπως συνέβη και στην αυτοκινητοπομπή της προηγούμενης εβδομάδας από του επαγγελματίες, τα οχήματα κινήθηκαν στο βόρειο περιφερειακό και εισήλθαν στην πόλη από τη Λ. Δημοκρατίας. Στη συνέχεια η πομπή διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με την τροχαία και την ΕΛ.ΑΣ να είναι «επί ποδός» για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Οι αγρότες εντείνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας λύσεις και παράλληλα αναμένουν το «ραντεβού» με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, οπως τους είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συμπαραστεκόμενοι στους αγρότες εκπρόσωποι των Συλλόγων Γυναικών, του σωματείου εμποροϋπαλλήλων, της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και άλλων φορέων.

Τα αιτήματα που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η ΕΟΑΣΚ έχουν ως εξής:

– Να δοθούν στο 100% της ζημιάς και του χαμένου εισοδήματος οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Σε όλους τους παραγωγούς να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% και για όλες τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο και γεωργικές γαίες.

– Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής, ο Αχελώος, το φράγμα Μουζακίου, στη Σκοπιά Φαρσάλων, κλπ, την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης και να κατασκευαστεί κλειστό κύκλωμα άρδευσης.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, γάλα κλπ.

– Άμεση κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, το lockdown, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών, από ζημιές, στους κτηνοτρόφους από τον καταρροϊκό πυρετό, σε σταφύλια και άλλα προϊόντα που μένουν απούλητα ή έχουν εξευτελιστικές τιμές κλπ.

– Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροτοκτηνοτροφικά εφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

– Να δοθούν σε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιδοτούμενα προγράμματα ως 100% για αντικατάσταση πεπαλαιωμένου στόλου, αγροτικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων.

– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για την επιβίωση μας.

– Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές κλάδου υγείας στον ΕΦΚΑ και να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από το κράτος για όσο διαρκεί το lockdown. Να υπάρχει αναστολή πληρωμών δανείων και άλλων οφειλών. Να καταργηθεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, γενναίο κούρεμα χρεών σε δημόσιο και τράπεζες.

– Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια. Να σταματήσουν τώρα οι απαράδεκτες ενοχλήσεις από εισπρακτικές εταιρίες ή δικηγορικά γραφεία.

– Να δοθεί σε όλους τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους επιστρεπτέα προκαταβολή.

– Να δοθεί στις αγρότισσες μητέρες ειδικό επίδομα φροντίδας ανήλικων τέκνων (ως 14 ετών) για όσο διαρκεί το lockdown.

– Να αυξηθούν οι συντάξεις και να δοθούν τα δώρα και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

– Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η νέα ποινικοποίηση των αγώνων μας, η αυξανόμενη κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα μέτρα προστασίας για την πανδημία αλλά με ουσιαστικό στόχο το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες μας.