Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους κατοίκους των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, στο τελευταίο βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση δυνητικά επικίνδυνων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Η Πορτογαλία, η οποία κατέχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο, πρότεινε την προσθήκη των ΗΠΑ, της Αλβανίας, του Χονγκ Κονγκ, του Λιβάνου, του Μακάο, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σερβίας και της Ταϊβάν στη λεγόμενη «λευκή λίστα» χωρών. Σύμφωνα με διπλωμάτη που γνωρίζει το θέμα, τα μη απαραίτητα ταξίδια (non-essential travel) επιτρέπονται στις χώρες της λίστας. Αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα εγκρίνουν την διερυμένη «λευκή λίστα« την Τετάρτη, σύμφωνα με τον ίδιο διπλωμάτη.

Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ, όπως η Air France-KLM και η Deutsche Lufthansa AG, οι οποίες βασίζονται σε κερδοφόρους υπερατλαντικούς προορισμούς. Είναι γνωστό ότι τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων επλήγησαν σοβαρά από τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία.

Ενώ ορισμένες χώρες της ΕΕ επιτρέπουν ήδη στους εμβολιασμένους Αμερικανούς να ταξιδεύουν σε αυτές, η προσθήκη στη λευκή λίστα σημαίνει ότι οι περιορισμοί θα αρθούν σε ολόκληρο το μπλοκ. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιτρέψουν τα ταξίδια χωρίς καραντίνα προς και από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ελεύθερη κυκλοφορία

Από την 1η Ιουλίου, οι κάτοχοι του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα οπουδήποτε στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, 14 ημέρες μετά την τελευταία δόση.

Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας στην ΕΕ, βρίσκει εντελώς αντίθετη την Βρετανία, όπου ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα για την Αγγλία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων με την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν την επιδημιολογική κατάσταση στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, με τη δέσμευση για «πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας», σύμφωνα με προσχέδιο της κοινής δήλωσής τους, αναφέρει το Bloomberg.

Mε πληροφορίες από Bloomberg