Οι Νεοϋορκέζοι, στη μεγάλη τους πλειονότητα υποστηρικτές των Δημοκρατικών, άρχισαν το Σάββατο να ψηφίζουν για τις προεδρικές εκλογές καθώς δεν θεωρούν την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ δεδομένη και θέλουν να διασφαλίσουν μια «μεγάλη νίκη» για τον Τζο Μπάιντεν.

Μια μεγάλη ουρά σχηματιζόταν χθες το πρωί, πρώτη ημέρα της πρώιμης ψηφοφορίας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, μπροστά από το εκλογικό κέντρο που δημιουργήθηκε εκτάκτως φέτος στη διάσημη αίθουσα συναυλιών Madison Square Garden.

Στη Νέα Υόρκη, η οποία επλήγη σφοδρά από την επιδημία του κορωνοϊού την άνοιξη αλλά προς το παρόν δεν αντιμετωπίζει μεγάλη αναζωπύρωση των κρουσμάτων, οι ψηφοφόροι, φορώντας μάσκες και κάποιοι ακόμη και γάντια, ήταν έτοιμοι να περιμένουν επί ώρες για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

«Έχουν συμβεί πολλά πράγματα, είναι προνόμιο να μπορούμε να περιμένουμε στην ουρά», δήλωσε ο Τζέραντ Άσμπι, ο οποίος στηρίζει τον Μπάιντεν.

«Πρέπει να ψηφίσουμε κάποιον αξιοπρεπή που θα εκπροσωπεί όλο τον κόσμο και όχι μόνο αυτούς που συμφωνούν μαζί του», υποστήριξε.

Αυτός ο 38χρονος πατέρας εκτιμά ότι, αν και η πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει συστηματικά τους υποψήφιους των Δημοκρατικών και δεν αποτελεί μία από τις αμφίρροπες πολιτείες που μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, είναι σημαντικό οι πολίτες να ψηφίσουν μαζικά «διότι δεν πρέπει απλώς να κερδίσει (ο Μπάιντεν), πρέπει να κερδίσει με μεγάλη διαφορά».

Ο Κένεθ Σκάρλετ, που εργάζεται στον τομέα του μάρκετινγκ, εκτιμά επίσης ότι ακόμη κι αν η Νέα Υόρκη δεν είναι μια πολιτεία κλειδί, «η χώρα πρέπει να γνωρίζει την άποψη όλων των κατοίκων της. Θέλω ο Τραμπ να χάσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο», τόνισε.

Τα μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης μεταδίδουν ότι χθες σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές μπροστά από τα περισσότερα από 80 εκλογικά κέντρα της πόλης, που άνοιξαν για την πρώιμη ψηφοφορία, η οποία θα διαρκέσει ως την 1η Νοεμβρίου.

Για πολλούς κατοίκους της, η Νέα Υόρκη αποτελεί σύμβολο της μετανάστευσης και της πολυπολιτισμικότητας.

«Είμαστε αντιμέτωποι με δημοκρατική κρίση στις ΗΠΑ, πρέπει να ψηφίσουμε», τόνισε ο 24χρονος Γαλλοαμερικάνος ηθοποιός Τιμοτέ Σαλαμέ, αφού ψήφισε ο ίδιος. «Υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος που στηρίζει τη δημοκρατία», πρόσθεσε αναφερόμενος στον Μπάιντεν.

«Το 2016 πολλοί άνθρωποι ήταν χαλαροί και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό», υπογράμμισε η 50χρονη Λίσα, που εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αναμένοντας υπομονετικά να ψηφίσει.

Η ίδια θεωρεί τον εαυτό της ανεξάρτητο, μια κεντρώα που ψηφίζει πότε τους Ρεπουμπλικάνους, πότε τους Δημοκρατικών, όμως τώρα πλέον εκτιμά ότι όποιος στηρίζει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, στηρίζει ένα κόμμα που ενσαρκώνει «το κακό».

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης προετοιμάζεται εδώ και εβδομάδες για διαδηλώσεις, ενώ για την πρώιμη ψηφοφορία έχει αναπτύξει αστυνομικούς σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι στρατολογήθηκαν «εθελοντές παρατηρητές» προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε «εκφοβισμός» των ψηφοφόρων.

Πηγή: cnn.gr