Περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα έχουν έλθει από το εξωτερικό και έγιναν 319.379 έλεγχοι. Δηλαδή ελέγχθηκε περίπου στο 12%. Από τους ελέγχους θετικοί βρέθηκαν 615. Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε επισήμως ο υφυπουργός Προστασίας Νικος Χαρδαλιάς, ο οποίος με τα λεγόμενά του για ακόμη μια φορά «κούνησε το δάχτυλο» στους πολίτες για τη μη ανάληψη της ατομικής ευθύνης και τη μη τήρηση των κανόνων, λέγοντας ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και μόνο το 17% είναι εισαγόμενα! Στάση πραγματικά υποκριτική και εξοργιστική για τα εκατομμύρια των πολιτών.

Πολίτες που με βαρύ οικονομικό κόστος ανέλαβαν πλήρως το μερίδιο της ατομικής ευθύνης που τους αναλογεί τους προηγούμενους μήνες με την καραντίνα, για να καλύψουν τα διαχρονικά κενά που άφησαν στο δημόσιο σύστημα υγείας οι πολιτικές των κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρίξει στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες αυτές, ανοίγοντας τα σύνορα για την εξυπηρέτηση του μεγάλου τουριστικού και μεταφορικού κεφαλαίου, προχωρώντας μάλιστα σε δειγματοληπτικούς και οχι αυστηρούς ελέγχους.

Έτσι για παράδειγμα, μπήκε στη χώρα δίχως κάποιο έλεγχο ο τουρίστας «Χ». Μετά από 5-6 ημέρες παρουσίασε συμπτώματα. Επισκέφθηκε το νοσοκομείο, έκανε τεστ το οποίο βγήκε θετικό και έμεινε σε καραντίνα σε ειδικό δωμάτιο του ξενοδοχείου. Αυτός καταγράφεται ως εισαγόμενο κρούσμα. Όμως αυτός ο τουρίστας είναι ο «ασθενής μηδέν»,, αφού πριν εκδηλώσει συμπτώματα είχε ήδη έρθει σε επαφή με κάποιον ντόπιο που έχει φούρνο, με εργαζόμενους σε κάποιο μαγαζί, με θαμώνες καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.

Και αυτοί με τη σειρά τους ήρθαν σε επαφή με άλλους και πάει λέγοντας. Όσοι απ’ αυτούς βγήκαν θετικοί καταγράφονται ως εγχώρια κρούσματα! Ας σταματήσει η κυβέρνηση να επιρρίπτει τις ευθύνες αποκλειστικά στους πολίτες, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών τηρεί τα μέτρα και συνεχίζει να αναλαμβάνει την ατομική ευθύνη. Ας αναλάβει τις δικές της και η πολιτική που ακολουθά ας είναι ουσιαστική χωρίς αντιφάσεις…

Κ.Π.