Τελικά αποδείχτηκε πως ο «θησαυρός»  που έταζε η κυβέρνηση της ΝΔ είναι «άνθρακας».  Το μόνο που ουσιαστικά μένει είναι ο εμπαιγμός σε βάρος μας, για άλλη μια φορά και αυτό παρ’ όλη την καταστροφή που υπέστησαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργιών δεν αποζημιώνεται το σύνολο της καταστροφής, με βάση τηνπολυδιαφημιζόμενητροπολογία της  κυβέρνησης.

Συνεπώς δεν εξασφαλίζουν πλήρη αποζημίωση παραγωγής και κυρίως δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημα στο 100%, όπως υποστηρίζει ψευδός η κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει γιατί η ασφαλιζόμενη αξία υπολείπεται της πραγματικής αξίας της παραγωγής που καταστράφηκε, ειδικά φέτος, που ήταν ποσοτικά και ποιοτικά μια καλή χρονιά για το βαμβάκι. Να πάρουμε υπόψη ότι οι ζημιές έγιναν την περίοδο της συλλογής του βαμβακιού και η αναμενόμενη απόδοση, σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούσε τα 450 κιλά ανά στρέμμα. Όμως, ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει στην παραγωγή τελικά μόνο τα 340 κιλά.

Μπορεί, από την μια μεριά να δοθούν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ για μια μόνο χρονιά και στις περιοχές που πληγήκαν από τον Ιανό, ωστόσο, από την άλλη οι αποζημιώσεις ακολουθούν τις άδικες αρχές του.

Επίσης η κυβέρνηση είχε μιλήσει για γενναία (ως 70%) και άμεση προκαταβολή της αποζημίωσης ως τα μέσα Οκτώβρη, τελικά η καταβολή της αποζημίωσης εναποτίθεται αποκλειστικά και μόνο στη θέληση να το αποφασίσει η διοίκηση του ΕΛΓΑ μέχρι το τέλος του Γενάρη και μάλλον μόνο σε αυτούς που θα εκτιμηθεί στο 100% η ζημιά.

Αν πάρουμε επίσης υπόψη πως το 60-70% των αγροτών είναι ασφαλισμένοι στο        -20% της ασφαλιζόμενης αξίας του ΕΛΓΑ στη δήλωση ΟΣΔΕ και πολλά βαμβάκια είναι υποβαθμισμένα πλέον, με συνέπεια να τα παίρνουν σε εξευτελιστική τιμή (όχι πως οι υπόλοιποι παραγωγοί παίρνουν ικανοποιητική τιμή) καταλαβαίνουμε όλοι πως είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμα και της επιβίωσης σε αρκετούς παραγωγούς.

Καλό το παραμύθι λοιπόν της κυβέρνησης, είχε όμως λύκο. Ο μόνος δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι αυτός της διεκδίκησης και του αγώνα. Χρειάζεται οργάνωση σε κάθε χωριό, συσπείρωση γύρω από τους Α.Σ. και την Ομοσπονδία, αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε στο άμεσο διάστημα να διεκδικήσουμε:

-Να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές, κατεστραμμένων καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου (μελισσοσμήνη κ.ά.), μηχανολογικού εξοπλισμού στο 100% του χαμένου εισοδήματος χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια.

-Τώρα να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί λαϊκών αγορών λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

-Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά, αρδευτικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο που πρέπει να εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία χρηματοδότηση.

-Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος όλων των πληγέντων του νομού σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ. Απαλλαγή από ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΥΑ, φόρο εισοδήματος, αλληλεγγύης, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη σε όλους τους πληγέντες.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

-Αποζημίωση από το κράτος των χωραφιών που είχαν υποστεί ζημιά από διάβρωση, φερτές ύλες, μπάζα κ.λ.π.

Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ