Η γαλανόλευκη θα πάρει τη θέση της σε μπαλκόνια, δημόσια κτίρια και δρόμους, τα εμβατήρια θα ηχήσουν ξανά και η οδός Καραΐσκάκη θα υποδεχθεί πάλι τη μαθητιώσα νεολαία της πόλης για την καθιερωμένη παρέλαση. Μετά από δυο χρόνια πανδημίας οι παρελάσεις επιστρέφουν ξανά και όλοι είναι έτοιμοι να τιμήσουν τους ήρωες του 1821.

Βέβαια αυτή η επιστροφή στην…κανονικότητα πρέπει να γίνει προσεκτικά καθώς η πανδημία είναι εδώ και ο αριθμός των κρουσμάτων επιμένει.

“Μετά από δυο χρόνια είμαστε έτοιμοι να τιμήσουμε ξανά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και να καμαρώσουμε τα παιδιά μας στη καθιερωμένη παρέλαση” τόνισε στο “ΝΑ” ο αντιπεριφερειάρχης Καρδιτσας κ. Κ. Νούσιος και πρόσθεσε “η διεξαγωγή των επετειακών εκδηλώσεων είναι ένα δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα, πράγμα που επιζητούμε όλοι μετά από δυο χρόνια περιορισμών”. Ωστόσο ο κ. Νούσιος υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. “Κατανοούμε την ανάγκη των συμπολιτών μας να παρακολουθήσουν την παρέλαση και να χειροκροτήσουν τα παιδιά τους, ωστόσο θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρήσουμε τις συστάσεις που υπάρχουν για τη χρήση της μάσκας ώστε να μην υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα” υπογράμμισε ο κ. Νούσιος.

Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο θα αρχίσουν αύριο Πέμπτη 24 Μαρτίου με την κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών και θα κορυφωθούν στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Μαρτίου με την παρέλαση στην οδό Καραισκάκη. Στις εκδηλώσεις την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

Τι ισχύει για τις μάσκες

Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι «σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εφόσον υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Επομένως, τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και της αποχώρησης, θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα εφόσον υπάρχει συνωστισμός σε αντίθεση όμως με τους παρελαύνοντες, οι οποίοι υποχρεούνται να διατηρούν αποστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης».

Όσοι παρελάσουν, ωστόσο, θα πρέπει -εφ’ όσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση- να φορούν κανονικά τις μάσκες τους τόσο πριν όσο και μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Mετά από δυο χρόνια πανδημίας

Η φετινή παρέλαση 25ης Μαρτίου είναι η πρώτη που γίνεται μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Τον Μάρτιο του 2020 μια από τις πρώτες εκδηλώσεις που είχαν ακυρωθεί, πριν καλά καλά κλείσουν καταστήματα, εστίαση, σχολεία κλπ. ήταν η παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ηταν λίγο πριν… αρχίζουν όλα να αλλάζουν, αφού, καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν ραγδαία, σε πολύ λίγες ημέρες ελήφθη ουσιαστικά η απόφαση να κλείσουν τα πάντα και να απαγορευτεί και η κυκλοφορία. Οχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον πλανήτη που σε πολύ λίγες ημέρες μπήκε το μεγαλύτερο τμήμα του σε καραντίνα, μια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση.

Επίσης πέρυσι δεν έγινε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς και πάλι ζούσαμε υπό συνθήκες καραντίνες, με τα πάντα κλειστά και μάλιστα επί μακρόν.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας έχει ως εξής:

24 Μαρτίου 2022

-Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής της 24ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2022.

-Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία όλων των βαθμίδων για τη σημασία της Εθνικής Επετείου.

Ώρα 11:00 π.μ.

-Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες σπουδαστών, μαθητών, Προσκόπων και Οδηγών στο άγαλμα «Καραϊσκάκη» επί της οδού Καραϊσκάκη με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

-Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2022.

25 Μαρτίου 2022

Ώρα 07:30 π.μ.

-Χαρμόσυνες καμπανοκρουσίες σε όλους τους ναούς με τη φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης. Η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας θα περάσει από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα παιανίζει θριαμβευτικά εμβατήρια.

Ώρα 08:30 π.μ.

-Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία με τη φροντίδα του Α.Δ. Φρουράς και παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καρδίτσας.

Ώρα 11:15 π.μ.

-Επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Προσέλευση επισήμων στη δοξολογία από ώρα 11:00 π.μ. Τέλος προσέλευσης ώρα 11:10 π.μ.

-Μετά το τέλος της δοξολογίας θα εκφωνηθεί μέσα στον Ιερό Ναό ο Πανηγυρικός της ημέρας από την κα Κωσταντή Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας.

Ώρα 11:30 π.μ.

-Επιμνημόσυνη δέηση στον προ του Ηρώου πεσόντων χώρο. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Καρδίτσας, τον κ. Δήμαρχο Καρδίτσας, τον Α.Δ. Φρουράς Ν. Καρδίτσας, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας, τον εκρπόσωπο Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Εκπροσώπους των Ενώσεων Αναπήρων πολέμου και Ενώσεων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Εκπροσώπους του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Πολιτικά Κόμματα, λοιπές Οργανώσεις, Συλλόγους και φορείς.

Ώρα 12:00 μ.μ.

-Παρέλαση στην οδό Καραϊσκάκη παρουσία των επισήμων, τμημάτων Αναπήρων πολέμου, Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μαθητών, σπουδαστών, Προσκόπων, Οδηγών, πολιτιστικών συλλόγων, Κ.Ε.Σ.Ν.

Ώρα 17:30 μ.μ.

-Στην κεντρική πλατεία θα λάβουν χώρα χορευτικές εκδηλώσεις για την ανωτέρω Εθνική Επέτειο με τη συμμετοχή χορευτικών λαογραφικών συλλόγων της Καρδίτσας καθώς και χορευτικών τμημάτων Δημοτικών Σχολείων.

Ώρα 18:30 μ.μ.

-Υποστολή σημαίας.