Στις υλικές ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά στο Τατόι, αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να αναλάβει την πολιτική ευθύνη εάν οι καταστροφές ήταν μεγάλες.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες φωτιές που σημειώθηκαν και εξακολουθούν να σημειώνονται στη χώρα ενώ μίλησε για τον αντίκτυπο που έχουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, στο Τατόι έχουν υποστεί ζημιές από τη μεγάλη φωτιά επτά κτήρια του κτήματος, ωστόσο «στα μνημεία οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες πυροσβεστικής, πολιτικής προστασίας και αστυνομίας».
«Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αναλάβω την πολιτική ευθύνη αν είχαν γίνει ζημιές στο Τατόι», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.
Συγκεκριμένα τα επτά κτήρια που επλήγησαν είναι: Οικία Στουρμ, κτήριο Τηλεπικοινωνιών, οικία Φροντιστή, κτήριο Φρουράς Τάφων, κτήρια Δασονομείου, κτήριο Προσωπικού, Διευθυντήριο. Όπως εξήγησε η Λίνα Μενδωνη, «κάηκαν στέγες και ξύλινα κουφώματα».
Όσον αφορά τα κοντέινερ με τα 100.000 αντικείμενα που βρίσκονταν στο χώρο «έμειναν άθικτα από τη φωτιά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δυο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα. Ο ένας κατεστράφη μερικώς και ο άλλος ολοσχερώς. Αυτός που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα που σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης. Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους.
Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή, προστατευτικά τζακιών (που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα) έντυπα και βιβλία που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και μέρος της κάβας».
Οικολογική καταστροφή Αναφορικά με την οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς».
Η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ακόμα ότι το υπουργείο μένει προσηλωμένο στο σχέδιο αποκατάστασης των κτιρίων όπως προβλέπεται στην μελέτη βιωσιμότητας, ενώ οι διαδικασίες επιταχύνονται και προχωρούν.
«Αναθέσαμε ήδη την μελέτη για την σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα του κτήματος. Σύντομα θα ανακοινωθεί ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση». Επίσης, όπως ενημέρωσε «τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί», όπως και το δίκτυο του νερού.
Για τις μεγάλες φωτιές στις άλλες περιοχές η κ. Μενδώνη σημείωσε: «Η εικόνα που έχουμε είναι ότι στην Εύβοια δεν έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα ως σήμερα, στη δε Λακωνία τα προβλήματα που προκύπτουν σε μεταβυζαντινούς ναούς είναι εξαιρετικά περιορισμένα».