Στις σπηλιές των νυχτερίδων στρέφουν την προσοχή τους οι επιστήμονες του ΠΟΥ, όμως οι κινεζικές αρχές αρνούνται την πρόσβαση προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις.
Η Κίνα αρνήθηκε την πρόσβαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε σπηλιές νυχτερίδων και περιοχές εκτροφής άγριων ζώων σε μια περιφέρεια έξι ώρες δυτικά της Γουχάν, την ώρα που στις τοπικές αγορές απαγορεύτηκε να εμπορεύονται ζωντανά ζώα, σύμφωνα με αναφορά του ΠΟΥ.
Οι επιστήμονες του ΠΟΥ προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε εκατοντάδες σπήλαια που φιλοξενούν νυχτερίδες στην περιοχή Enshi της επαρχίας Χουμπέι, δυτικά της κινεζικής πόλης όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο COVID-19, όπως αναφέρει η Washington Post.
Οι επιστήμονες θέλουν επίσης να ερευνήσουν κοντινές περιοχές εκτροφής άγριων ζώων που, πριν από την πανδημία, ήταν γνωστό ότι εξέτρεφαν άγρια ζώα με σκοπό το εμπόριό τους για κατανάλωση κρέατος.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα ζώα θα μπορούσαν ενδεχομένως να ήταν ένας ενδιάμεσος ξενιστής για τη μετάδοση του ιού από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους – και υποστηρίζουν ότι η διερεύνηση των αγροκτημάτων αυτών, είναι ένα βασικό βήμα για τον προσδιορισμό της προέλευσης της πανδημίας.
Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν την απαρχή της πανδημίας, πέραν της θεωρίας διαφυγής της COVID-19 από κινεζικό εργαστήριο. Το μεγαλύτερο εργαστήριο ερευνών της Κίνας για τη SARS-CoV-2, βρίσκεται άλλωστε στη Γουχάν.
Μια πιθανή θεωρία που προκύπτει από τη φυσική μετάδοση θα μπορούσε να είναι ότι ο ιός μεταφέρθηκε από μια νυχτερίδα σε έναν ενδιάμεσο ξενιστή, που θα μπορούσε να είναι άγριο ζώο σε χώρο εκτροφής, και από εκεί να “έφυγε” για κάποια υπαίθρια αγορά της Γουχάν. Το Πεκίνο, εν τω μεταξύ, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η πανδημία προέρχεται από αλλού, και όχι από τις υπαίθριες αγορές της χώρας.
Σύμφωνα με τα τοπικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, οι αγορές αυτές στην περιοχή Enshi βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης εμπορίας τέτοιων ζώων από τον Δεκέμβριο του 2019, οκτώ μόλις ημέρες πριν ενημερώσει η κινεζική κυβέρνηση τον υπόλοιπο πλανήτη για την ύπαρξη του νέου ιού.
Έξι αγορές στη Enshi έκλεισαν μέχρι τον Μάρτιο του 2020 καθώς η πανδημία επικρατούσε παγκοσμίως. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί οι αγορές αυτές έκλεισαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Οι αρχές εκτιμούν επισήμως πως οι φάρμες που έκλεσαν εμπορεύονταν 450.000 – 780.000 ζώα ετησίως. Συνολικά σφραγίστηκαν 290 φάρμες.
Πηγή της τροφοδοσίας αγοράς στη Enshi που διατηρεί την ανωνυμία της, δήλωσε στη The Post ότι πολλά ζώα που πωλούνταν στη Γουχάν κατά την έναρξη της πανδημίας, προέρχονταν από την επαρχία της Χουμπέι. Τα σπήλαια της Enshi είναι γνωστό πως αποτελούσαν κομμάτι της “τροφικής αλυσίδας” για την ευρύτερη περιφέρεια, και πολλές ύποπτες φάρμες έχουν κλείσει πριν φτάσουν οι ειδικοί του ΠΟΥ.
Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει, αν τα άγρια ζώα που εκτρέφονταν στις φάρμες της Enshi εξετάστηκαν ποτέ για τον κορονοϊό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σπήλαια θα μπορούσαν δυνητικά να δώσουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με το “μονοπάτι” που μπορεί να ακολουθηθεί για να φτάσουμε στην προέλευση του ιού, για το αν τελικά εξαπλώθηκε από νυχτερίδες σε άλλα ζώα ή ανθρώπους πριν φτάσει στη Γουχάν. Τίποτα δεν είναι σαφές, άπαξ και το Πεκίνο αρνείται να συνεργαστεί σε ουσιαστικό επίπεδο.
Ο Michael Worobey, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δήλωσε στην The Post ότι οι λοιμοξιολόγοι πρέπει να μάθουν περισσότερα για τους ιούς που κυκλοφορούν στις νυχτερίδες του σπηλαίου Enshi.
Η προέλευση του κορονοϊού ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αίτια της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επί κυβέρνησης Τραμπ, που υποστήριζε ότι το Πεκίνο δεν υπήρξε διαφανές στην αρχική διαχείριση του ξεσπάσματος. Οι ερευνητές έχουν επισκεφθεί ήδη νοσοκομεία, εγκαταστάσεις έρευνας και την αγορά θαλασσινών όπου ταυτοποιήθηκε το πρώτο ξέσπασμα, αν και οι επαφές τους στην Γουχάν περιορίζονται σε επισκέψεις που διοργανώνουν οι Κινέζοι “οικοδεσπότες” τους, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των ερευνών συνολικά.
Πηγή : news247