Πέρασε ήδη μια βδομάδα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Καρδίτσα. Πέρα από τις όποιες τυπικές ευθύνες αποκαλυφθούν, πιθανόν,  από την εισαγγελική έρευνα για την διαχείριση του κρούσματος, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που αποκαλύπτουν τα κενά και τα προβλήματα στα λεγόμενα ‘’πρωτόκολλα’’ που καθιέρωσε η κυβέρνηση και ο ΕΟΔΥ και στα κριτήρια που βάζουν για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η εύκολη και ανέξοδη επιλογή τους ήταν να βάλουν σε απομόνωση (καραντίνα) δεκάδες Καρδιτσιώτες και να προκαλέσουν μαζική ανησυχία, υποψία και φόβο για τον διπλανό μας, περιμένοντας να αρρωστήσουν οι απομονωμένοι ή να περάσουν οι 14 ημέρες για να φανεί αν κόλλησαν τον ιό. Μάλιστα για τους υγειονομικούς η καραντίνα είναι μόνο 7 ημέρες (προφανώς για να μην μεγαλώσει η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο), λες και σε αυτούς ο κορωνοϊός κάνει εξαιρέσεις. Τεστ (με βάση τα δημοσιεύματα) έγιναν μόνο στους υγειονομικούς, για να μην ξοδευτεί το κράτος κάνοντας τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ σε όλους. Δυστυχώς στον καπιταλισμό η υγεία μας, η ζωή μας, μετριέται με χρήμα και θεωρείται κόστος για την κυβέρνηση!

Καταγγέλλουμε αυτές τις επιλογές και ζητάμε:

  • Διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όλους όσους μπήκαν σε καραντίνα ή είχαν επαφές μαζί τους αυτές τις ημέρες. Άμεση καταγραφή και διαγνωστικός έλεγχος και όσων μπήκαν σε καραντίνα με οδηγίες ιδιωτών γιατρών και δεν πέρασαν οι 14 ημέρες.
  • Λόγω των μεγάλων ποσοστών αστοχίας των διαγνωστικών τεστ που γίνονται τις πρώτες μέρες μετά την επαφή (σύμφωνα με δημοσιεύματα) να γίνει το δεύτερο και τρίτο τεστ στους υγειονομικούς ήνα μείνουν σε προστασία για 14 ημέρες. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να επιστρέψουν στους εργασιακούς χώρους στις 7 ημέρες και μάλιστα χωρίς πρόσθετο έλεγχο.
  • Απολύμανση όλων των κατοικιών που διαμένουν οι άνθρωποι που μπήκαν σε καραντίνα και διενέργεια τεστ σε όλους όσους κατοικούν σε αυτές και δεν συμπλήρωσαν τις 14 ημέρες από την επαφή με το κρούσμα.
  • Περιορισμός του συγχρωτισμού των προσφύγων και μεταναστών με μοίρασμά τους σε περισσότερες κατοικίες ή ξενοδοχεία με μέριμνα του κράτους. Άμεση και γρήγορη προώθηση των διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου και ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Παροχή δωρεάν όλων των μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους (κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς, κλπ) που συνοδεύουν ωφελούμενους ή εργάζονται στις δομές υγείας.
  • Άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού για την πλήρη κάλυψη των οργανογραμμάτων στο νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νομού. Έκτακτες προσλήψεις λόγω της πανδημίας όπου είναι απαραίτητο.
  • Πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας. Πλήρης εξοπλισμός των ΜΕΘ (με εφεδρικούς αναπνευστήρες και ό,τι άλλο απαιτείται).
  • Εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει καμία έλλειψη σε μέσα ατομικής προστασίας για όλους τους υγειονομικούς και δωρεάν παροχή τους στους ασθενείς και τους συνοδούς που προσέρχονται στις δομές υγείας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Βασίλης Κρανιάς, Έκτορας Γάζος, Πόπη Μπούτα