Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει το περιστατικό με το αεροσκάφος τύπου Antonov (Αn-26), με 28 άτομα (22 επιβάτες και έξι άτομα πλήρωμα), το στίγμα του οποίου χάθηκε λίγο πριν από τις 08:00 ώρα Ελλάδος το πρωί της Τρίτης στην περιοχή της Καμτσάτκα, στην ρωσική Άπω Ανατολή, όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP),

Το ρωσικό δίκτυο Sputnik μετέδωσε ότι το αεροσκάφος δεν απάντησε εγκαίρως κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επικοινωνίας του από τον πύργο ελέγχου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Αρχές εκτιμούν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα, ανοικτά της Καμτσάτκα.

Σημειώνεται ότι το αεροπλάνο εκτελούσε δρομολόγιο από την περιοχή Πετροπαβλόφσκ – Καμτσάτσκι με τελικό προορισμό την πόλη Παλάνα.

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν συνολικά έξι άτομα πλήρωμα και 22 επιβάτες (συμπεριλαμβανομένου κι ενός παιδιού) στο αεροσκάφος An-26. Ένα ελικόπτερο και στρατεύματα του Ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών προετοιμάζονται για μια αποστολή έρευνας και διάσωσης».

Μετεωρολόγοι σημείωσαν ότι στην περιοχή, όπου χάθηκε το αεροσκάφος, αν και υπήρχε χαμηλή νέφωση, η ορατότητα ήταν σε κανονικά επίπεδα.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Sputnik, η περιφερειακή κυβέρνηση της Καμτσάτκα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

«Όλες οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών έχουν ειδοποιηθεί και έχουν σταλεί, ώστε να εξετάσουν το δρομολόγιο του αεροσκάφους. Δύο ελικόπτερα κι ένα εξειδικευμένο αεροσκάφος ερευνούν την περιοχή. Σωστικά συνεργεία είναι έτοιμα να μεταβούν από την Παλάνα στο σημείο όπου εντοπίστηκε το αεροσκάφος».

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές διερευνούν εάν τίθεται ζήτημα παραβίασης κανόνων ασφαλείας με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό.

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Αρχηγείου Στόλου στον Ειρηνικό, Νικολάι Βοσκρενσένσκι, επιβεβαίωσε ότι στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχει πλέον και ο στρατός.

«Μονάδες του Στρατού και δυνάμεις από τη βορειοανατολική Ρωσία συμμετέχουν στην έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους An-26 της πολιτικής αεροπορίας που χάθηκε στην Καμτσάτκα. Στις 09:45 ώρα Ελλάδας ένα αεροσκάφος ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων Il-38 απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελίζοβο με κατεύθυνση την περιοχή, όπου εικάζεται ότι συνετρίβη το αεροσκάφος», δήλωσε ο κ. Βοσκρεσένσκι.

Το An-26 είναι ένα δικινητήριο ελικοφόρο αεροσκάφος, το οποίο είχε κατασκευαστεί στην πρώην Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1960. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε επιχειρησιακά το 1970, αλλά η παραγωγή του σταμάτησε το 1986. Εκατοντάδες αεροσκάφη αυτού του τύπου παραμένουν εν ενεργεία, πρωτίστως για στρατιωτική χρήση.

Πηγή : cnn.gr