Κοροναϊός – ΠΟΥ : «Η πανδημία δύναται να τεθεί υπό έλεγχο»

Σε νέες συμβουλές προέβη ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

«Τεστ, τεστ, τεστ» αυτό ήταν το μήνυμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) καθώς προέτρεψε τις χώρες να ελέγξουν περισσότερους ανθρώπους για το COVID-19.

Δηλώσεις ΠΟΥ

«Δε μπορείτε να πολεμήσετε μια φλόγα με καλυμμένα μάτια», δήλωσε ο Tedros Adhanom, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Δε μπορείτε να πολεμήσετε αυτήν την επιδημία εάν δεν ξέρουμε ποιος είναι μολυσμένος».

«Είναι υποχρέωση όλων να προστατευθούν και αφορά τους πάντες». «Πρέπει να γίνεται έλεγχος σε περισσότερα ύποπτα περιστατικά καθώς και επίσης να γίνεται πιο άμεση παρέμβαση».

«Είπαμε ότι έχουμε Πανδημία, αλλά αυτό που λέμε είναι ότι μπορεί να ελεγχθεί». Η ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται με την Ισπανία σήμερα το τέταρτο πιο μολυσμένο έθνος στον κόσμο μετά την αναφορά 1.000 νέων περιπτώσεων κοροναϊού, και συνολικά κρούσματα τα 8.744.

Την ίδια ώρα

Στη γειτονική Γαλλία, ο εθνικός διευθυντής υγείας της χώρας, Jérôme Salomon, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κατάσταση στη χώρα ήταν «πολύ ανησυχητική» και «επιδεινώνεται ταχέως». «Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να μένετε στο σπίτι», δήλωσε ο Δρ Salomon τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στη Γαλλία Inter, προσθέτοντας ότι αυτό εμπόδισε τη χώρα να επιβραδύνει την επιδημία.

Ο Πρόεδρος Emmanuel Macron πρόκειται να μιλήσει απόψε με την εικασία ότι η χώρα θα μπορούσε να επιβάλει περισσότερα μέτρα περιορισμού. Η Γαλλία έχει συνολικά 5.423 περιπτώσεις, με 127 θανάτους καταγεγραμμένους. Δεδομένου ότι ο αριθμός των θανάτων στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 2.000. Η Ιταλία κατέγραψε 368 θανάτους σε 24 ώρες εξαιτίας του κοροναϊού, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός νεκρών να είναι 1.809.

Στην Ισπανία, ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε σε μια μέρα. Συνολικά, 297 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα. Η Δυτική Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική επιβράδυνση της δραστηριότητας εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται ήδη υπό πλήρη απομόνωση.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία έκλεισε εν μέρει τα σύνορά της με τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιπτώσεις κοροναϊού ξεπέρασαν εκείνες στην Κίνα. Τουλάχιστον 88.000 περιπτώσεις COVID-19 έχουν επιβεβαιωθεί παγκοσμίως, σε σύγκριση με 81.000 στην Κίνα, σύμφωνα με μια σειρά περιπτώσεων από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι σε μολυσμένες πόλεις κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό. Στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε ότι οι περιπτώσεις COVID-19 αυξήθηκαν 103 την ημέρα σε 331.

Η Πορτογαλία και η Ισπανία σταματούν τον τουρισμό στα σύνορα των 1.200 χιλιομέτρων. Τα αγαθά και οι εργαζόμενοι μπορούν ακόμα να διασχίσουν. Τέσσερις αμερικανικές πολιτείες κλείνουν μπαρ και εστιατόρια λόγω της επιδημίας.

Πηγή: euronews.com