Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακοίνωση θα προχωρήσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα μεταδοθεί στις 13:00 το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας τόνισε ότι «τις επόμενες ημέρες, αν χρειαστεί, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, η χρήση μάσκας θα καταστεί υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους».

Ο κ. Πέτσας έδωσε και μερικά παραδείγματα κλειστών χώρων όπου ενδεχομένως να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας, όπως τα εμπορικά κέντρα και οι εκκλησίες «όπου βλέπουμε και εκεί να υπάρχει συγχρωτισμός».

Λινού: Η μάσκα να γίνει υποχρεωτική παντού

«Είμαστε ακόμη στον πόλεμο και υπακούμε στον στρατηγό, αλλά παρόλα αυτά, μπορούμε να απολαύσουμε το καλοκαίρι και να μην δυστυχήσουμε», είχε τονίσει προ ολίγων ημερών στο CNN Greece η Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, (με Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis κυρία Αθηνά Λινού.

Λινού: Η μάσκα να γίνει υποχρεωτική παντού – Δύσκολο καλοκαίρι, αλλά να μην δυστυχήσουμε

Με την ευρεία γνώση της επιστήμης της αλλά και την συναισθηματική νοημοσύνη που την χαρακτηρίζει, η κυρία Λινού, είχε υπογραμμίσει εμφατικά, ότι μπορούμε να χαρούμε αυτό το ιδιαίτερο καλοκαίρι, με την απαιτούμενη ασφάλεια και προσοχή που επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες δημόσιας υγείας και φορώντας σχεδόν παντού την μάσκα μας, εκτός από την θάλασσα φυσικά.

Μαγιορκίνης: Η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση

Για τη χρήση μάσκας μίλησε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, και μέλος της επιτροπής για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα, την έχουμε δει και τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δύσκολο να γίνουν τοπικά lockdown. Το lockdown σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να είναι μία από τις επιλογές, θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βρεθούμε σε κατάσταση που να χρειαστούμε lockdown. Αυτό που κοιτάμε σε αυτή τη φάση είναι πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε την έλευση του δεύτερου κύματος του ιού», ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Μαγιορκίνης: Η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση

«Η επιτροπή έχει δώσει ισχυρή σύσταση εδώ και αρκετό καιρό για τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους. Δεν είναι θέμα της επιτροπής να προτείνει πρόστιμα. Η επιτροπή ζητά σε σταθερή βάση την επιτήρηση της μάσκας. Τώρα αν αυτό θα χρειαστεί πρόστιμο ή απαγόρευση εισόδου σε χώρους αν κάποιος δεν φοράει μάσκα, είναι διαφορετικό», εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, αναφορικά με τη χρήση της μάσκας.

Πρόσθεσε ότι «γενικά στην επιτροπή δεν είμαστε υπέρ των προστίμων. Εμείς είμαστε της ισχυρής σύστασης και της επιτήρησης που μπορεί να γίνει χωρίς πρόστιμο».

«Η σύσταση της επιτροπής για τη μάσκα είναι ενεργή εδώ και αρκετό καιρό. Εάν θα γίνει υποχρεωτικό είναι διαφορετικό θέμα. Εμείς λέμε ότι η μάσκα είναι μονόδρομος σε αυτή τη φάση. Σε ό,τι αφορά στην υποχρεωτικότητα, που σημαίνει πρόστιμο, η επιτροπή δεν μπορεί να αποφασίσει. Εμείς έχουμε συστήσει χρήση παντού. Καλό θα ήταν να είχε εφαρμοστεί η μάσκα μες στις εκκλησίες. Η επιτροπή δεν έχει τη δυνατότητα να προτείνει πρόστιμα. Η υποχρεωτικότητα σημαίνει απευθείας πρόστιμο. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός, έχουμε κάνει ισχυρότατη σύσταση για χρήση μάσκας. Το αν θα μετατραπεί αυτό σε πρόστιμο, είναι θέμα πολιτικό, η επιτροπή δεν δύναται να το κάνει αυτό», συμπλήρωσε.

πηγη: cnn.gr