Την 9η τροποποίηση τωνΠρογραμμάτων ΑγροτικήςΑνάπτυξης προετοιμάζουνοι διαχειριστικές αρχέςώστε να προβλεφθούν όλεςοι νέες προκηρύξεις και τοχρηματοδοτικό σχήμα τηςμεταβατικής περιόδου2021-2022.
Όπως φαίνεται, από τα 1,6 δις ευρώ κοινοτικού χρήματος της μεταβατικής περιόδου, περί τα 400 εκατ. ευρώθα πάνε για την κάλυψη τηςεξισωτικής αποζημίωσης και περί τα 350 εκατ. ευρώ στοπρόγραμμα των Νέων Αγροτών.
Ως εκ τούτου, απομένουνγύρω στα 850 εκατ. ευρώκοινοτικών κονδυλίων γιαπροσκλήσεις Βιολογικής Γεωργίας και Σχεδίων Βελτίωσης μαζί με άλλαπρογράμματα που εξετάζονται (Μεταποίηση, Leaderκ.λπ), ώστε να διαχειριστούν οι αρχές. Μέσα σεαυτά τα κονδύλια προστίθεται και η εθνική συμμετοχή,η οποία ωστόσο αναμένεταιμειωμένη καθώς η Κομισιόνστον μεταβατικό κανονισμόαφήνει κάποια παράθυραγια έως και 100% χρηματοδότησης μέτρων με κοινοτικά χρήματα. Σημειώνεταιπως με τα χρήματα της περασμένης περιόδου 20142020 μένει ναπροκηρυχθούν ακόμα τοΜέτρο 2.1 Σύμβουλοι, τοΜέτρο 4.1.2 Σχέδια Βελτίωσης αρδευτικών και ένα νέοΜέτρο, το 5.1.2 με τίτλο«Επενδύσεις πρόληψης καιπροστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικέςασθένειες και φυσικές καταστροφές», το οποίο αφοράμόνο χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις (προϋπολογισμός 5 εκατ. ευρώ).
Προετοιμασία γιατα Μέτρα της περιόδου2023-2027
Σημειώνεται εδώ πως οιδιαχειριστικές αρχές οφείλουν με βάση της κοινοτικέςοδηγίες να καταπιαστούν,και σύντομα μάλιστα, με ταΠρογράμματα ΑγροτικήςΑνάπτυξης της νέας προγραμματικής περιόδου πουθα ξεκινήσει το 2023. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη ναυποβάλλει ένα στρατηγικόπλάνο μέχρι το τέλος τουέτους και σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ο «σκελετός» των διαρθρωτικώνπρογραμμάτων. Αξίζει νασημειωθεί εδώ πως ο γενικός γραμματέας ΚοινοτικώνΠόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας έκανε λόγο σε τηλεοπτική εκπομπή για μίαακόμη πρόσκληση ΝέωνΑγροτών με το ξεκίνημα τηςνέας περιόδου, δηλαδή το2023.














