Νέα επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό το πρωί της Τετάρτης –  Νετανιάχου: «Θέλουμε τερματισμό των μαχών – Δεν αποκλείουμε “άλλες επιλογές” για τη Γάζα»

Επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε το πρωί της Τετάρτης ο Τζο Μπάιντεν, στη διάρκεια της οποίας του είπε πως αναμένει να δει «σημαντική αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Γάζα μέσα στην ημέρα».

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες των περιφερειακών κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβίβασε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την προσδοκία του για σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, στο δρόμο για την εκεχειρία» προσθέτει η ανακοίνωση.

Αξιωματούχος Ισραήλ: Εξετάζουμε αν η Χαμάς «έχει λάβει το μήνυμα» για να πάμε σε εκεχειρία

Τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξετάζει το Ισραήλ, ώστε να αποφασίσει «αν έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή» για την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα και τον βομβαρδισμό υποδομών της Χαμάς, δήλωσε ισραηλινή στρατιωτική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση της χώρας προετοιμάζεται για «περισσότερες ημέρες»  αεροπορικών επιθέσεων, εάν είναι απαραίτητο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

«Εξετάζουμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εκεχειρία», ανέφερε, με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αξιολογεί κατά πόσον έχει επιτευχθεί ο στόχος της υποβάθμισης των ικανοτήτων των ηγετών της Χαμάς και «εάν η Χαμάς κατανοεί το μήνυμα» ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων προς το Ισραήλ.

Νετανιάχου: Θέλουμε τερματισμό των μαχών – Δεν αποκλείουμε «άλλες επιλογές» για τη Γάζα

Στο μεταξύ, σε ενημέρωση που παρείχε σε 70 και πλέον διπλωμάτες ξένων κρατών ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, τόνισε πως το Ισραήλ προσπαθεί να «επιτύχει μια κατάσταση αναχαίτισης της δράσης της Χαμάς για να τερματίσει τις μάχες», αλλά δεν έχει αποκλείσει κι «άλλες επιλογές», αναφορικά με τη Γάζα.

Στην ενημέρωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικά γραφεία του στρατού στο Τελ Αβίβ παρευρέθηκαν διπλωμάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Ιταλία και άλλες χώρες.

«Η Χαμάς χρησιμοποίησε τα γεγονότα της Ημέρας της Ιερουσαλήμ και την κατάσταση στο Σέικ Τζαράχ για να εξυπηρετήσει το δικό της πολιτικό συμφέρον», τόνισε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «κάνει τα πάντα» για να ελαχιστοποιήσει τα «ατυχήματα».

Παράλληλα, ανέφερε πως «δεν στεκόμαστε με ένα χρονόμετρο στο χέρι» για την παύση των εχθροπραξιών και «φροντίζουμε για την υλοποίηση των στόχων της επιχείρησης».

Πηγή : protothema