Άλλο ένα «χτύπημα» δέχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020, μετά την απαγόρευση προσέλευσης των φιλάθλων, αλλά και τις «self – service» απονομές μεταλλίων λόγω του Covid-19.

Όπως έγινε γνωστό απολύθηκε μια μέρα πριν την μεγάλη γιορτή ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης Κεντάρο Κομπαγάσι. Αιτία ήταν το απρεπές σχόλιο που έκανε το 1990 για το Ολοκαύτωμα.

Πιο συγκεκριμένα κατά την διάρκεια θεατρικού σκετς με συνάδελφο, του πρότεινε να παίξουν το Ολοκαύτωμα χρησιμοποιώντας χάρτινες κούκλες.

Όπως είπε ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Σέικο Χασιμότο, στο βίντεο που κυκλοφόρησε ο Κεντάρο Κομπαγιάσι «γελοιοποίησε οδυνηρές στιγμές της ιστορίας».

Η απόλυση του καλλιτεχνικού διευθυντή της τελετής έναρξης είναι το τελευταίο από μία σειρα από σκάνδαλα που έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της οργανωτικής επιτροπής.

Πριν λίγες μέρες συνθέτης από την ορχήστρα της τελετής έναρξης αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν αποκαλύφθηκε ότι ώς μαθητής έκανε μπούλινγκ σε συμμαθητές του με κινητικά προβλήματα.

Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής του δημιουργικού Χιρόσι Σασάκι παραιτήθηκε αφού πρότεινε αστειευόμενος ότι η υπέρβαρη κωμικός Νεϊόμι Ουατάναμπι θα μπορούσε να εμφανιστεί ως «Olympig», θέλοντας να κάνει λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις Olympic και πιγκ (γουρούνι). Όπως ήταν φυσικό στην συνέχεια ζήτησε συγγνώμη για το κακόγουστο σχόλιο του.

Και τον Φεβρουάριο, ο Γιοσίρο Μόρι αναγκάστηκε να παραιτηθεί ως επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής αφού έκανε απρεπή σχόλια εις βάρος των γυναικών.

«Κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το πόσο δημιουργικό είναι, δεν έχει το δικαίωμα να κοροϊδεύει τα θύματα της γενοκτονίας των Ναζί», δήλωσε ο Ραβίνος Αβραάμ Κούπερ, αναπληρωτής πρύτανης και διευθυντής του Κέντρου Simon Wiesenthal (SWC).

Ο Κεντάρο Κομπαγιάσι εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία ανέφερε ότι, «Η ψυχαγωγία δεν πρέπει να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν άβολα. Κατανοώ ότι η χαζή επιλογή λέξεων εκείνη την εποχή ήταν λάθος, για το οποίο μετανιώνω».

Πηγή: BBC