Σε αυξημένη ετοιμότητα τίθενται αύριο Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού Καρδίτσας και όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών.
Για πρώτη φορά φέτος ο Νομός συγκαταλέγεται στις περιοχές «κατηγορίας 3», δηλαδή υψηλού κινδύνου, γεγονός που έχει σημάνει «συναγερμό»  όπως τόνισε στο «Νέο Αγώνα» ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Καρδίτσας Πύραρχος κ. Γιώργος Νταουτάς, με το μηχανισμό να τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα εφαρμόζοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Γι’ αυτό, συνέχισε, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση πυρκαγιάς.

Για πρώτη φορά φέτος ο Ν. Καρδίτσας βάφτηκε με το χρώμα κίτρινο στον χάρτη του Υπ. Προστασίας του πολίτη. Συγκαταλέγεται στις ζώνες υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών
Ο Διοικητής κ. Νταουτάς

Κατηγορία Κινδύνου 3
Στην κατηγορία κινδύνου 3, ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

Οδηγίες για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών:

*Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

*Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

*Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

*Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, διότι ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

*Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

*Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, διότι ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

*Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

*Δεν σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

*Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

*Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.