ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Η αίσθηση ότι ανα πάσα στιγμή μπορεί το κακό να σε βρεί, είναι αυτή που προκαλεί την ανησυχία και τον πανικό σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Η αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι που μπορεί να σ’ αγγίξει άμεσα κι όχι για κάτι μακρινό που μπορείς να παρακολουθείς την εξέλιξή του από την τηλεόραση τρώγοντας ποπ κορν!
Παράδειγμα: Στην Αφρική, σύμφωνα με έρευνα του «Αφρικανικού Φόρουμ για την πολιτική και τα παιδιά» (ACPF) εξήντα εκατομμύρια παιδιά στερούνται το φαγητό και το νερό και ένα στα τρία κινδυνεύει ή πεθαίνει απο την πείνα. Κάθε 3 δευτερόλεπτα (όσο δηλαδή χρειάζεται για να κάνουμε πεντ’ εξι κλίκ στον υπολογιστή ή στο τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης), χάνεται ένα παιδί εξαιτίας έλλειψης τροφής και νερού…

Δηλαδή χάνονται 10.000 παιδιά την ημέρα! Εχουμε εκατομμύρια θανάτους παιδιών κάτω των 5 ετών μόνο φέτος. Εχουμε επίσης 800 περίπου εκατομμύρια ανθρώπους υποσιτιζόμενους, έχουμε κι άλλα τόσα εκατομμύρια που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Να σας το κάνω λίγο πιο λιανά με βάση τις στατιστικές που είναι δημοσιευμένες παντού;
Από ασθένειες που σχετίζονται με την έλλειψη νερού έχασαν τη ζωή τους μόνο τους πρώτους μήνες της χρονιάς που διανύουμε 239.000 άνθρωποι!! Θέλετε να το συνεχίσω; Αφήστε καλύτερα διότι θα μας χαλάσω την… ησυχία της κραντίνας μας!

Τα ερωτήματα έρχονται, λοιπόν αδυσώπητα: Πως είναι δυνατόν με τέτοιες σοκαριστικές στατιστικές να μην τρέχει τίποτα και στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού να γίνεται ο κακός χαμός και να έχουμε έναν παγκόσμιο συναγερμό;
Πως είναι δυνατόν να κατακλύζονται όλα τα Μέσα Ενημέρωσης του πλανήτη απο ειδήσεις που σχετίζονται ΜΟΝΟΝ με τον κορωνοϊό και το γεγονός ότι μόνο φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους 2 εκατομμύρια άνθρωποι επείδή δεν είχαν να φάνε να μην το βλέπεις πουθενά ως είδηση ούτε μετά το δελτίο καιρού;
Να μη μιλήσουμε για τους θανάτους και τους ξεριζωμούς από τους πολέμους αλλά και τις άλλες ασθένειες, να μείνουμε μόνο στο θάνατο εκατομμυρίων από την πείνα και τη δίψα!
Τι συμβαίνει άραγε ρε λεβέντες; Ποια είναι η αιτία γι’ αυτή την εντελώς τρελή προσέγγιση;

Σε ποιους δεν αρέσουν τέτοιου είδους αναλύσεις που κάνουν ελάχιστοι και για να τους ακούσεις πρέπει να γίνεις Σερλοκ Χολμς ψάχνοντας;
Ποιους βολεύει η αποχαύνωση της κοινωνίας και ο κανιβαλισμός της; Η απάντηση δίνεται απο ένα άλλο ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο: Εικοσι έξι άνθρωποι κατέχουν το 50% του παγκόσμιου πλούτου της γης! Αν ξεκινήσουμε απ’ αυτό θα καταλήξουμε με μαθηματική ακρίβεια σε όλες τις απαντήσεις. Θα βρούμε το δρόμο για τη λύση της… εξίσωσης!

Η ΕΡΩΤΗΣΗ: Το εμβόλιο για την πείνα βρέθηκε;

ΤΟ ΡΗΤΟ: «Πάνω έμαθε ο γάιδαρος να μην τρώει, ψόφησε». Ελληνική παροιμία.

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Κι αφού αναφερθήκαμε στις αιτίες θανάτων στο κεντρικό σχόλιο, πάμε να δούμε και τη στατιστική που έχει να κάνει με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Εχουμε, λοιπόν και λέμε: 2.153 πρόσωπα έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ο,τι οι 4,6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ φτωχότεροι κάτοικοι της γης!!!
Ως φυσιολογική
Η περιουσία δηλαδή του 1% των πλουσιότερων του κόσμου, αντιστοιχεί σε ποσό υπερδιπλάσιο όλης της περιουσίας που έχουν 6,9 δισσεκατομμύρια λιγότεροι πλούσιοι άνθρωποι!!! Αυτή η ασύλληπτη ανισότητα αντιμετωπίζεται ως… φυσιολογική!!!
Στη Γαλλία
Δεν χρειάζεται μάλιστα να πάμε στις “υπανάπτυκτες”, όπως στην Αφρική, για να τη συναντήσουμε. Ας μείνουμε στον “ανεπτυγμένο” κόσμο. Στη Γαλλία για παράδειγμα όπου πεθαίνουν τα γεροντάκια σαν τις μύγες τις τελευταίες εβδομάδες, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε αναπνευστήρες και σε στοιχειώδη παροχή ιατρικής βοήθειας.
Επτά!
Στη Γαλλία, λοιπόν, 7 δισεκατομμυριούχοι (να σας το δώσω και ολογράφως: ΕΠΤΑ!) κατέχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία απ’ ο,τι το 30% των φτωχότερων πολιτών!
Θα μιλήσουμε;
Στα χέρια του 10% των πιο πλούσιων Γάλλων είναι το 50% του πλούτου της χώρας. 22 (ΕΙΚΟΣΙ ΔΥΟ) έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ο,τι έχουν ΟΛΕΣ οι γυναίκες της Αφρικής!!! Ο,τι συμβαίνει στη Γαλλία συμβαίνει μέσες – άκρες παντού! Τα στοιχεία, δεν είναι απ’ το μυαλό μας, αλλά δημοσιεύονται στο οικονομικό περιοδικό Forbes και δημοσιοποιούνται από την τράπεζα Crédit Suisse! Γι’ αυτόν τον… «ιό» θα πούμε κάτι;

Να προσέχουμε και να σκεφτόμαστε

Κι εδώ έρχεται το “προβοκατόρικο” ερώτημα: “Δηλαδή επειδή συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ιστορία με τον κορωνοϊό ως ασήμαντη και να μην πάρουμε τα μέτρα μας; Ασφαλώς όχι είναι η απάντηση. Αλλωστε ακόμη κι αυτή η εξάπλωση του κορωνοϊού και ποιοι πλήττονται περισσότερο απ’ αυτόν, έχει τις ίδιες αιτίες που περιγράφουμε πιο πάνω. Προστατευόμαστε, λοιπόν προσέχουμε, αλλά είμαστε και υποψιασμένοι και κυρίως ΜΙΛΑΜΕ και δεν το βουλώνουμε. Διοτι με πρόφαση την πανδημία του ιού, ισοπεδώνονται οι ζωές του κόσμου. Πως και δεν κάνουν το ίδιο για ν’ αντιμετωπίσουν τις αδιανόητες ανισότητες. Τι ρωτάω κι εγώ πρωί πρωί, ε;