Οι κτηνοτρόφοι σφάζουν αρνιά για να ταϊσουν τα κοπάδια τους αφού η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών είναι εκρηκτική, ανέφερε μιλώντας στην Εκπομπή ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΓΗ ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Τυρνάβου Ζήσης ΟΠαρλίτσης, ο οποίος απέστειλε θες επιστολή προς το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά, με την οποία εκπέμπ[ει σήμα κινδύνου για τον αφανισμό της κτηνοτροφίας στη χώρα, λόγω του νεργειακού κόστους, και της εκρηκτική αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών.

Συγκεκριμένα ο κ. Παρλίτσης εξέπεμψε SOS για την προβατοτροφία σημειώνοντας ότι από τα 18 λεπτά πέρυσι το καλμπόκι , το κριθάρι και η μηδική εκτοξεύθηκαν στα 38 με 40 λεπτά το κιλό και μάλιστα το κέρδος αυτό δεν το καρπώνονταιο οι αγρότες, αλλά οι έμποροι. Προειδοποίησε πως δεν θα υπάρχουν αρνιά για το Πάσχα, αφού πολλοί κτηνοτρόφοι τα σφάζουν αδυνατώντας να τα συντηρήσουν και υποστήριξε πως θα γίνουν πάλι εισαγωγές και βαφτίσια από τα γνωστά κυκλώματα, που εξαπατούν τους καταναλωτές. Θα πούμε το αρνί- ρνάκι το Πάσχα προειοδοποίησε αδυνατώντας να προσδιορίσει σε ποιό ύψος θα φτάσει η τιμή του, αφού ελληνικά αρνιά πλέον δεν υπάρχουν σημείωσε για να καταλήξει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την κτηνοτροφί αφού ο υποσιτισμός δεν σημαίνει μόνο έλλειψη σε κρέας , αλλά καισ ε γάλα, άρα και στο εθνικό μα ςπροϊόν τη φέτα.

Ειδικότερα στην επιστολή του προς τον ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντά ο Ζήσης Παρλίτσης αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος του Δήμου Τυρνάβου αποτελεί έναν εκ των μεγαλύτερων Κτηνοτροφικών Συλλόγων της χώρας μας, καθώς απαριθμεί σχεδόν 1.100 ενεργά μέλη. Το σύνολο των μελών μας κινδυνεύει να καταρρεύσει οικονομικά καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος παραγωγής των προϊόντων μας, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν ανέλθει σε απαγορευτικό πλέον κόστος και συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι :

Παρλίτσης: Θα πούμε το αρνί, αρνάκι το Πάσχα- δεν υπάρχουν αρνιά, τα σφάζουν οι κτηνοτρόφοι, λόγω κόστους ζωοτροφών

• η τιμή αγοράς του καλαμποκιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 38 με 40 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 18 λεπτά.
• η τιμή αγοράς του τριφυλλιού, σε τιμές παραγωγού, ανέρχεται στα 35 με 40 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 16 – 18 λεπτά.
• η τιμή αγοράς των φυραμάτων ανέρχεται στα 45 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 30 λεπτά.
• η τιμή αγοράς της σόγιας ανέρχεται στα 70 λεπτά , όταν πέρσι το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα ανέρχονταν στα 40 λεπτά.
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αναγνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των κτηνοτρόφων, εξήγγειλε επιδότηση για τις κτηνοτροφικές μονάδες µε 7% επί του τζίρου τριμήνου για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2022 το οποίο εσείς , μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, επεκτείνατε και για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2021. Δεδομένου ότι η εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου θα επιστρέψει ως ενίσχυση στους παραγωγούς το Φθινόπωρο του 2022, δεν παρέχει την άμεση και επείγουσα στήριξη που απαιτούν οι τωρινές και άμεσες ανάγκες του κλάδου λόγω των υπέρογκων αυξήσεων κυρίως των ζωοτροφών, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.
Ως Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Τυρνάβου ζητώ την εφαρμογή του ανωτέρου μέτρου, αλλά ενισχυμένου, δηλαδή το 10% βάσει των στοιχείων του συνολικού τζίρου του έτους, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η δίκαιη εφαρμογή του αφού ανταποκρίνεται στον πραγματικό κύκλο εργασιών των μονάδων για το σύνολο των παραγωγών, ενώ ταυτόχρονα δύναται να καλύψει άμεσα το υψηλό κόστος παραγωγής που απειλεί την επιβίωση του κλάδου μας, ή εναλλακτικά προτείνεται η επιδότηση 20€/αιγοπρόβατο.
Τα μέτρα που έχουν έως τώρα ληφθεί δεν αρκούν για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η κτηνοτροφία καταρρέει, οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους, αναγκάζονται να τα σφάζουν, ενώ εσείς πλέον επιβάλλεται να λάβετε άμεσα μέτρα στήριξης για να μπορέσει να επιβιώσει και να σωθεί η κτηνοτροφία της χώρας μας.