Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Στις 24 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα 7.30 μ.μ. εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η ομαδική έκθεση με τίτλο: ΠΟΛΙΤΕΙΑ Μία βιωματική – διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά…στο πλαίσιο της συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, με θέμα Πόλ(ε)ις.

Στην έκθεση συμμετέχουν εικοσιτρείς καλλιτέχνες, στην πλειοψηφία τους νέοι, οι οποίοι συνομίλησαν με το έργο του Αγήνορα Αστεριάδη Πολιτεία (Λάρισα), ζωγραφισμένο το 1969 και καταθέτουν τον δικό τους σύγχρονο εικαστικό λόγο πάνω στο θέμα της πόλης μεταφέροντάς το στη σημερινή πραγματικότητα.
Εικοσιτρείς λόγοι σημερινών εν δράσει καλλιτεχνών, απέναντι στον έναν και μοναδικό λόγο του Αστεριάδη, μέσα από ένα βιωματικό διάλογο, ο οποίος τους ενεργοποίησε και τους έδωσε την ευκαιρία να αναστοχαστούν και να παρατηρήσουν με διαφορετική ματιά την πόλη στην οποία ζουν και δημιουργούν.
Θέμα διαχρονικό η πόλις, από την Αρχαιότητα και την «Ιδανική Πολιτεία» του Πλάτωνα και σε όλες τις εποχές, έως τις μέρες μας, απασχολούσε τους καλλιτέχνες, τους ποιητές, τους φιλοσόφους και γενικά τους σκεπτόμενους ανθρώπους, για το λόγο ότι συνεπάγεται τη συνάφεια, τη συνύπαρξη, την κοινωνική δομή, την ομάδα, την αρμονική συνεργασία χάριν ενός κοινού σκοπού.
Μέσα στον ιστορικό χρόνο υφίσταται ως χωροταξικό περιβάλλον, ιστορία, μνήμη και πάντα αλληλένδετα συνδεδεμένη με το τρίπτυχο Πόλις-Πολίτης-Πολιτισμός.
Εικοσιτρία διαφορετικά έργα συνομιλούν με το έργο του Αστεριάδη προβάλλοντας το καθένα τις απόψεις του για τη σημερινή πόλη του εικοστού πρώτου αιώνα και πώς τη βιώνει, πώς θα την ήθελε, πώς την ονειρεύεται.
Προβληματισμός αν ανήκει πραγματικά στους κατοίκους-πολίτες της, αν την βιώνουν, την αγαπούν, τη γνωρίζουν σαν ιστορία και μνήμη, γεγονός που κινητοποιεί το συναίσθημα της ασφάλειας, της ποιότητας και της αρμονικής συνεργασίας για μια ειρηνική και δίκαιη συνύπαρξη.
Προβληματισμός αν η πόλη τους είναι Καβαφική και μένουν εγκλωβισμένοι,σκέψεις πάνω στο δομημένο χώρο και κριτική πάνω σε αυτόν και όλα αυτά που ενοχλούν και πληγώνουν. Ερωτηματικά κατά πόσον οι σημερινές πόλεις ανήκουν στα παιδιά που θα τις κληρονομήσουν και αποτελούν το μέλλον της ύπαρξής τους.
Μνήμες, βιώματα, συναισθήματα αλληλοσυγκρουόμενα, πόλεις της πραγματικότητας και του ονείρου, πόλεις υποδοχής που λειτουργούν ως Μήτρα ασφάλειας και ζεστασιάς, αλλά και πόλεις των αποβλήτων, των περιθωριοποιημένων, αποτελούν το πάζλ που συγκροτεί το ιδεολογικό σώμα της έκθεσης.
Πολλές και διαφορετικές τεχνικές όπως, ζωγραφική, κολλάζ, ψηφιακές εκτυπώσεις, εγκαταστάσεις στο χώρο και μια performans το βράδυ των εγκαινίων, η οποία θα προβάλλεται βιντεοσκοπημένη στη διάρκεια της έκθεσης, αποτελούν τα υλικά παρουσίασης στο χώρο.
Σε μια εποχή σαν αυτή που διανύουμε του επαναπροσδιορισμού και επανατοποθέτησης αξιών, οι καλλιτέχνες της έκθεσης καταθέτουν την προσωπική τους ματιά πάνω στην έννοια της πόλης, άρα και του πολίτη και του πολιτισμού.

Οι εικαστικοί που συμμετέχουν είναι:
Αγγελίδου Όλγα-Μαρία, Βλαχοδήμος Βαγγέλης, Γεωργουλά Λίλια, Γούλα Μαρίνα, Διαμαντή Άρτεμις, Ζησοπούλου Μαρία, Καμόσου Ελπινίκη, Καραγγέλη Ευαγγελία, Μιναρετζόπουλος Ιωακείμ-Στεφοπούλου Χριστίνα, Μπλιούρης Κωνσταντίνος, Μπομπός Κώστας, Μπορίσοβα Ντιάνα, Ξανθά Κατερίνα, Παπαδοπούλου Καλυψώ, Ρασάικου Δήμητρα, Σδούκου Ιφιγένεια, Σουλιώτη Αναστασία-Ζωή, Τέκα Αντιγόνη, Τξιαφέτα Βίλη, Τριανταφυλλάκη Ιωάννα και Τσάτσου Θεοδώρα.

Επιμέλεια έκθεσης: Μάγδα Κουμπαρέλου – Ιστορικός Τέχνης
Διάρκεια έκθεσης: 24/9 έως 24/10
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 14:00 & 18:00 – 21:00
Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00
Πληροφορίες: info@katsigrasmuseum.gr και 2410-672499