Πρωτοφανές: Χωρίς πιστούς το Πάσχα το Βατικανό

Αντίθετα με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποφάσισε να αντιμετωπίσει την πανδημία σοβαρά και με γνώμονα τα επιστημονικά δεδομένα. Έτσι οι εκκλησίες στη Ρώμη μπορεί να παραμένουν ανοιχτές, αλλά μόνο για προσευχή κατά μόνας, δηλαδή μόνο για ιδιωτική επαφή με τον Θεό. Δεν θα υπάρξει Θεία Λειτουργία, δεν θα διεξάγονται μυστήρια.

Με λίγα λόγια, αυτό το Πάσχα θα είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, τουλάχιστον στα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας της Ιταλίας.

Το Βατικανό προσαρμόζεται στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την Ιταλία. Όλες οι θρησκευτικές τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας του Καθολικού Πάσχα θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Αναμένεται να μεταδοθούν μέσω διαδικτύου και από την τηλεόραση, όπως συμβαίνει και τώρα με τα μηνύματα και τις ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου.

Θεωρείται πολύ πιθανό να ακυρωθεί και η παραδοσιακή Via Crucis στο Κολοσσαίο, παρουσία του Ποντίφικα, που γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών. Συνήθως συμμετέχουν χιλιάδες πιστοί, καθώς πρόκειται για την αναπαράσταση της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά. Ο Φραγκίσκος επέτρεψε μόνον να ανοίξουν οι εκκλησίες της Ρώμης για μια ανθρώπινη επαφή των κληρικών με τους πιστούς, χωρίς Θεία Κοινωνία και χωρίς λειτουργίες.

Τεστ και για όσους δεν νοσούν

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης της όλης κατάστασης. Στην περιφέρεια του Βένετο αποφασίστηκε να γίνουν άλλα 15.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού σε πολίτες που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση της ασθένειας από ανθρώπους που είναι φαινομενικά υγιείς. Η δε Λομβαρδία καταγγέλλει ότι έχουν εξαντληθεί οι θέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής στο Μιλάνο, Ατίλιο Φοντάνα, έχει έρθει επανειλημμένα σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση της Ρώμης, κατηγορώντας την ότι θα έπρεπε να λάβει ακόμα δραστικότερα μέτρα.

Τώρα η Λομβαρδία περιμένει να παραλάβει από τη Γερμανία νέο εξοπλισμό για την τεχνητή υποστήριξη της αναπνοής των ασθενών. Ο κύριος στόχος είναι να μην εξελιχθεί το Μιλάνο σε μια νέα μεγάλη εστία μετάδοσης της νόσου, όπως είχε συμβεί στην περιοχή της μικρής πόλης του Λόντι πριν τρεις εβδομάδες.

Την Κυριακή η κυβέρνηση της Ρώμης αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων ύψους περίπου 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της επιδημίας. Υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί άμεση και έμμεση στήριξη κάθε ιταλικού νοικοκυριού με 1.400 ευρώ. Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όμως, για προφανείς λόγους πρόληψης, θα γίνει για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πηγή: DW