«Ραντεβού» στον Ε-65 δίνουν αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες της Καρδίτσας. Μπλόκα θα στηθούν και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας όπως αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έγινε στον Παλαμά, με τους αγρότες να διεκδικούν λύσεις σε δύο φλέγοντα ζητήματα, τις τιμές παραγωγού στο βαμβάκι και το κόστος πετρελαίου.

Παράλληλα στο κάδρο των καυτών προβλημάτων μπαίνει και το ασφαλιστικό αφού με βάση τα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά προβλέπεται αύξηση 8% στις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνέντευξη Τύπου, απηύθυνε το πρωί της Τρίτης κάλεσμα σε όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν δυναμικά με τα τρακτέρ, τονίζοντας ότι οι αγώνες έφεραν αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια και οι κατακτήσεις έδωσαν «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά.
Τιμές
Η ΕΟΑΣΚ κάνει λόγο για συνέχιση του «αίσχους των ανοιχτών και χαμηλών τιμών» που έχει γενικευτεί σε όλα τα προϊόντα. Στο βαμβάκι η μείωση της τιμής φτάνει στο 20%, καθώς οι αγρότες δεν αμείβονται σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, «με τις ευλογίες και αυτής της κυβέρνησης».
Κόστος
Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υπέρογκο κόστος παραγωγής (πετρέλαιο 1,4 ευρώ ανά λίτρο, αύξηση στη ΔΕΗ, κ.λπ.) μειώνουν διαρκώς το αγροτικό εισόδημα.
Ασφαλιστικό
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει ή πει κυβερνητικά στελέχη, έρχεται προοδευτική αύξηση των εισφορών στην κατώτερη ασφαλιστική κλάση των αγροτών 8% έως το 2022, ενώ την ίδια στιγμή οι συντάξεις είναι εξευτελιστικές. «Η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει σύνταξη περίπου στα 330 ευρώ/μήνα, ενώ τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο υπολειτουργούν και δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τις ανάγκες στην Υγεία και Πρόνοια» τονίζει η ΕΟΑΣΚ.
ΚΑΠ
Παράλληλα η αναθεώρηση της ΚΑΠ, θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση, με μείωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων.
Αγώνας
«Οι αγώνες μας έφεραν αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε κατακτήσεις που δίνουν ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, δεν κερδίζουμε τίποτα.

• Όμως κερδίσαμε το αφορολόγητο στο εισόδημα και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, στις εξισωτικές, στις αποζημιώσεις και στα προγράμματα.

• Κερδίσαμε τη σταδιακή προσαρμογή στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό, το πάγωμα της αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια.

• Πετύχαμε τη καθυστέρηση του τέλους επιτηδεύματος για 5 χρόνια, που παλεύουμε να καταργηθεί, το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς, κ.λπ.

• Βάλαμε φρένο στα ακόμη χειρότερα μέτρα που έχουν οι κυβερνήσεις στα συρτάρια και θα υλοποιούσαν αν δεν είχαν την πίεση των κινητοποιήσεων μας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΚ.
Διεκδικήσεις
-Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα, για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, π.χ. οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρωθούν τον ιδρώτα και τον κόπο τους με βάση την διεθνή τιμή του προϊόντος και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (απόδοση ίνας, μήκος ίνας, αντοχή ίνας, υγρασία, ξένες ύλες και χρώμα ίνας).

-Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

-Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.

-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

-Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό.

-Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν τα “αγροτοδικεία”».