Σε κάθε χωριό θα υπάρχει τουλάχιστον ένα μηχάνημα, καθώς και ένα τρακτέρ με λεπίδα

Σε επιφυλακή τίθεται ο μηχανισμός του Δήμου Καρδίτσας από το πρωί του Σαββάτου, ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια».

Χθες το πρωί στο Δημαρχείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των υπευθύνων πολιτικής προστασίας

Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος ο οποίος αναφέρθηκε στην προετοιμασία που γίνεται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής ώστε στην περίπτωση που έχουμε ισχυρή χιονόπτωση και παγετό να παραμείνει το δημοτικό οδικό δίκτυο ανοικτό τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά του ορεινού και του πεδινού όγκου.  Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι συνολικά θα βρίσκονται σε επιφυλακή όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα (bobcat, αλατιέρες, γκρέιτερ, απορριμματοφόρα με λεπίδα, τρακτέρ με λεπίδα, τσαπάκια και φορτωτές). Επίσης σε κάθε χωριό θα υπάρχει τουλάχιστον ένα μηχάνημα του Δήμου καθώς και ένα τρακτέρ με λεπίδα. Αν χρειαστεί θα γίνει παρέμβαση και με αλατιέρα. Ακόμη ο Δήμαρχος είπε ότι από το πρωί του Σαββάτου όλο ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου θα βρίσκεται σε επιφυλακή και για όσα 24ωρα χρειαστεί ώστε ο Δήμος να παραμείνει λειτουργικός. Επίσης ευχαρίστησε τα στελέχη της Αστυνομικής Δ/νσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Στρατού για την άριστη συνεργασία η οποία αποσκοπεί στη προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και φυσικά στην αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών όπως αυτή που αναμένεται να προκύψει. Τέλος υπογράμμισε ότι η πόλη έχει χωριστεί σε 7 τομείς για τους οποίους έχουν οριστεί υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι μαζί με δημοτικούς συμβούλους ενώ θα υπάρχει συνεχής συντονισμός με εντεταλμένους συμβούλους στις δημοτικές ενότητες και βέβαια με τους προέδρους των χωριών. Υπεύθυνος αντιδήμαρχος για το συντονισμό κίνησης των εκχιονιστικών μηχανημάτων θα είναι ο κ. Σωτ. Αντωνίου.

Έκκληση της Δημοτικής Αρχής

Η Δημοτική αρχή απευθύνει έκκληση προς όλους τους δημότες να φροντίσουν ώστε τα αυτοκίνητα τους να είναι σταθμευμένα σε σημεία που δεν θα εμποδίζουν την κίνηση των εκχιονιστικών μηχανημάτων. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσεχθούν δρόμοι μεγάλης κυκλοφορίας, οι διασταυρώσεις των δρόμων ώστε να μην είναι σταθμευμένα αυτοκίνητα πάνω στις γωνίες καθώς και σε πολύ στενούς δρόμους. Εξάλλου για τους δημότες που επιθυμούν αλάτι μπορούν να προμηθευτούν από το αμαξοστάσιο του Δήμου Καρδίτσας στον περιφερειακό.

Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας για έντονες χιονοπτώσεις και παγετό

 

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις

Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

►ΠΑΓΕΤΟΣ: ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών

Μάθετε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.

Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.

Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.

Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ.

Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.

Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων  κ.λπ.).

Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.

Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.

Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης

Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.

Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.

Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.