Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου για την Παιδεία που οργάνωσε το “Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα Καρδίτσας” με τη συμμετοχή συλλογικοτήτων και απλών Καρδιτσιωτών…
Στη συγκέντρωση μοιράστηκαν φυλλάδια και υπήρξε και μεγαφωνική όπου καταγγέλονταν μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
• Ο περιορισμός των εισακτέων στα Α.Ε.Ι., που απορρέει από τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και της κατάθεσης διπλών μηχανογραφικών δελτίων με περιορισμένες επιλογές και λιγότερα διαθέσιμα τμήματα.
• Η διοχέτευση σπουδαστών σε Ι.Ε.Κ., που αφορά εκείνους που δεν θα εισαχθούν σε Α.Ε.Ι., γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για την κατάργηση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, αφού ήδη φρόντισαν να εξισώσουν κολλέγια με Πανεπιστήμια.
• Το όριο φοίτησης σε πανεπιστημιακές σχολές, απόφαση που εντατικοποιεί τη φοιτητική καθημερινότητα και αποκλείει από αυτήν τον ελεύθερο χρόνο, ενώ ταυτόχρονα είναι τόσο άδικη όσο και εκτός εκπαιδευτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αφού όσοι καθυστερούν τις σπουδές τους, αφενός, στο σύνολό τους είτε εργάζονται είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα, κι αφετέρου και κυριότερο, δεν επιβαρύνουν σε κανένα σημείο το Πανεπιστήμιο ή το κράτος.
• Κάρτες εισόδου, κάμερες παρακολούθησης με απευθείας μετάδοση σε «κέντρο λήψης σημάτων» της αστυνομικής διεύθυνσης, περιμετρική εξωτερική περίφραξη, περιπολίες από αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, σχέδιο το οποίο πέρα από τον αυταρχισμό που το διαπνέει, εξαιρείται από την υποχρέωση δημοσίευσης στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και αντλεί τα έξοδά του από χρηματοδοτούμενα προγράμματα για έρευνες που διεξάγονται στο Πανεπιστήμιο.
• «Πρόληψη της παραβατικότητας» και απαγόρευση – ακόμη και με την ποινή της οριστικής διαγραφής από τη σχολή – όλων των δραστηριοτήτων οργάνωσης και δράσης του φοιτητικού κινήματος (καταλήψεις, αποχές, διαμαρτυρίες, χρήση ανοιχτών χώρων κ.λπ.), με αποτέλεσμα να ποινικοποιείται η πολιτική δράση στις σχολές και να επιβάλλεται το δόγμα «τάξη και ασφάλεια».
• Η ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, καθώς θα απειλείται με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη όποιος εισέρχεται σε μια οποιαδήποτε υπηρεσία (π.χ. χωρίς ραντεβού εν καιρώ πανδημίας) και επιμένει να εξυπηρετηθεί (ενώ π.χ. ο υπάλληλος του ζητά να βγει έξω), διάταξη η οποία δεν αφορά μόνο τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, αλλά οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή όργανο (π.χ. δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια).
Εκφράστηκε επίσης η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση στις φωνές των φοιτητών και η απαίτηση για άμεση και οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου:
«Η εξουσία ξέρει πολύ καλά ότι, αν οι φωνές των φοιτητών ενωθούν με την κοινωνική πλειοψηφία, οι μέρες της είναι μετρημένες. Και αυτές να μετρήσουμε.
Από την πλευρά μας, χαιρετίζουμε τους αγώνες της 28-1-21 και στεκόμαστε δίπλα τους αλληλέγγυα και αγωνιστικά. Απαιτούμε την άμεση και οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.
Διεκδικούμε ουσιαστική και ελεύθερη παιδεία δωρεάν για όλους. Απέναντι στη διαρκή υποτίμηση των ζωών μας, να υψώσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις.»