Έντονη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση που παρατηρείται στις νοσηλείες νέων ανθρώπων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς υποκείμενα νοσήματα την ώρα που στην Αττική εντοπίζονται δύο νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στη ΜΕΘ του «Σωτηρία» νοσηλεύεται 20χρονος ασθενής χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ αναφέρονται και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ:

  • Οι νοσηλείες ασθενών από 0-39 ετών αντιστοιχούν σε ποσοστό 2%
  • Οι ασθενείς από 40-64 ετών ανέρχονται σε ποσοστό 35,4%

Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη, δεδομένου ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, υπάρχουν αρκετά παιδιά και έφηβοι που χρήζουν νοσηλείας, αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νοσηλεία τους ενδεχομένως να οφείλεται στην επικράτηση των μεταλλάξεων, που είναι πιο μεταδοτικές, άρα δίνουν περισσότερες μολύνσεις και στις νεότερες ηλικίες.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνας Γκάγκα, η οποία μιλώντας την Κυριακή στην τηλεόραση του Σκάι τόνισε πως «νοσηλεύονται 20άρηδες και ολόκληρες οικογένειες», κάνοντας έκκληση να κάνουν το εμβόλιο όλοι όταν αυτά τους προσφέρονται ή είναι διάθεσιμα.

«Οι μεταλλάξεις είναι πολύ μεταδοτικές. Έχουμε αρκετούς νέους στα νοσοκομεία 20αρηδες, 30αρηδες, και 40αρηδες στα νοσοκομεία με COVID» σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Δύο νέες μεταλλάξεις στην Αττική

Εντωμεταξύ, σε πλήρη κινητοποίηση τέθηκαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας ύστερα από την πληροφορία για δυο νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού που ανιχνεύτηκαν στην Αττική.

Το ένα κρούσμα είναι μια παραλλαγή του βρετανικού στελέχους και το δεύτερο έχει την ίδια μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Για τα δυο κρούσματα των μεταλλάξεων που καταγράφηκαν από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση ιχνηλάτησης.

Το βρετανικό στέλεχος, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτικό έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία των κρουσμάτων. Στην Αττική και την Κρήτη 9 στα 10 κρούσματα είναι βρετανική μετάλλαξη. «Χωρίς προστασία θα είχαμε ένα σημαντικό τρίτο κύμα γιατί οι μεταλλάξεις έχουν πολύ μεγάλη δυναμική στη διασπορά», τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την ίδια ώρα, παραμένει η ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας, με ενδεικτικό ότι πάνω από 3.200 άτομα νοσηλεύονται με κορωνοϊό στην επικράτεια, καθημερινά καταγράφονται 330 εισαγωγές, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στο 87%. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 356 εισαγωγές, ενώ οι ειδικοί προβλέπουν ότι την επόμενη εβδομάδα άλλοι 200 ασθενείς θα χρειαστούν ΜΕΘ.

Για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Παράλληλα με την παρακολούθηση της πορείας της διασποράς του κορωνοϊού και την ενεργοποίηση των αντίστοιχων μέτρων προστασίας, εντείνεται και η εντατική προετοιμασία, με την ανάλογη επικαιροποίηση, των σχεδιασμών για την επανεκκίνηση της αγοράς.

Στόχος, ο οποίος δεν προσδιορίζεται κατηγορηματικά ως προς τα ορόσημα, αποτελεί όμως διακηρυγμένη κυβερνητική βούληση, είναι το άνοιγμα μέσα στις αρχές του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου και συγκεκριμένα από τις 20 ή και από τις 22 του μήνα. Ένας χρονικός στόχος, στον οποίο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί και η επαναλειτουργία σε κάποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την άλλη, τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι μπορεί μεταθέσουν χρονικά την υλοποίηση αυτού του στόχου ακόμη και στον Απρίλιο.

Η κυβερνητική πρόθεση, παρά την ανοδική πορεία των κρουσμάτων και την έντονη ανησυχία που τροφοδοτεί ο υψηλός δείκτης θετικότητας των μεταλλάξεων, παραμένει να γίνουν εντός του Μαρτίου έστω κάποια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί αναφορικά με το μερικό άνοιγμα της αγοράς μετά την Καθαρά Δευτέρα, εκτιμώντας πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα παράτασης των μέτρων, βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων. Οι ειδικοί ανησυχούν ιδίως για τη διασπορά που μπορεί να γίνει στο εσωτερικό των καταστημάτων, εφόσον αυτά ανοίξουν, αλλά και για τις τυχόν εικόνες συνωστισμού που μπορεί να παρατηρηθούν σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.

Παράλληλα όμως, θεωρούν πως αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση του κύματος, και πως πλέον η εικόνα σταδιακά θα είναι καλύτερη.

«Είμαστε στην τελική αύξηση της καμπύλης, έρχεται σιγά σιγά το πλατό και ελπίζω τέλος του μήνα να έρθει η ύφεση.Αυτό το Πάσχα θα είναι καλύτερο, θα είναι η αρχή του τέλους μαζί με τους εμβολιασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος από την πλευρά του, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκτίμησε πως το Πάσχα θα εορταστεί κανονικά, καθώς «οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα σχολεία, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος είπε πως «το ζήτημα είναι πολύπλοκο, καθώς υπάρχει αναγκαστική μετακίνηση μεγάλου αριθμού ανθρώπων δύο φορές την ημέρα αλλά και πολύωρη συνύπαρξη σε μικρό χώρο, συνεπώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να είναι ακόμη καλύτερα για να ληφθούν αποφάσεις».

Πηγή:cnn.gr