Συντηρητές αρχαιοτήτων για μια…μέρα έγιναν τα παιδιά του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού του Τ.Τ. Καρδίτσας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας άνοιξε χθες το εργαστήριό του στο πλαίσιο  της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, την οποία γιόρτασε με σειρά εκδηλώσεων.

Χθες το πρωί οι μικροί οδηγοί με την καθοδήγηση των συντηρητών του μουσείου και χρησιμοποιώντας εργαστηριακό εξοπλισμό και υλικά μυήθηκαν στα μυστικά της τέχνης του συντηρητή και βίωσαν την καθημερινότητά του.

Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν όλη τη διαδικασία συντήρησης ενός ευρήματος μέχρι αυτό να πάρει μια θέση στις προθήκες του μουσείου.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO) και εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στόχος των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, ήταν  η ανάδειξη της συμβολής της συντήρησης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η γνωριμία του κοινού με την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.

Στην Ελλάδα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συνεργάζονται για τον συντονισμό των εορτασμών.

Ειδικότερα η Eφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού πραγαμτοποίησε την περασμένη Παρασκευή  ξεναγήσεις στο εργαστήριο συντήρησης μαθητών  της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Με τον τρόπο αυτό δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να βιώσουν την καθημερινότητα του συντηρητή αρχαιοτήτων μέσα σε ένα οργανωμένο εργαστήριο και να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο της συντήρησης, με σκοπό να κατανοήσουν το αφανές έργο των συντηρητών και τη συμβολή τους στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς μας.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν χθες με το διαδραστικό εργαστήριο που προαναφέρθηκε.