Το Θεσσαλικό βαμβάκι κυριαρχεί ποιοτικά στην Ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια

* Χρειάζεται βελτιώσεις στην παρουσία των ξένων υλών *Δυσβάστακτο το κόστος παραγωγής, αναγκαία η στήριξη για να παραμείνει ελκυστικός ο «λευκός χρυσός»

Το Θεσσαλικό βαμβάκι καταγράφει σημαντικά ποιοτικά πλεονεκτήματα που το καθιστούν «κυρίαρχο» στη χώρα. Η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών σε Θεσσαλικό και εθνικό επίπεδο, μπορούν να δώσουν στο προϊόν δυνατή ώθηση που θα το ανεβάσουν στην κορυφή των διεθνών αγορών.
Η βαμβακοπαραγωγή παραμένει για ακόμη μια χρονιά ελκυστική καλλιέργεια, με σημαντική παρουσία στη διεθνή αγορά εν μέσω σημαντικών διεθνών εξελίξεων. Ωστόσο το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάστακτο μετά και την ενεργειακή κρίση, γεγονός που καθιστά επιτακτική την βοήθεια της πολιτείας ώστε να συνεχίσει ο «λευκός χρυσός» να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις πρώτες δηλώσεις που έκαναν στο Νέο Αγώνα οι ομιλητές της σημαντικής εσπερίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ). Στην εκδήλωση την οποία συντονίζει ο Διευθυντής της «Θεσσαλίας Τηλεόρασης» κ. Γιάννης Κολλάτος, το «παρών» έχουν δώσει μεταξύ άλλων βαμβακοπαραγωγοί και επαγγελματίες του κλάδου, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωστής Νούσιος και ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό.
Στο επίκεντρο της εσπερίδας βρεθήκαν η Εθνική στρατηγική για το βαμβάκι, η ποιότητα του προϊόντος και οι προοπτικές του, καθώς και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο κ. Βασίλης Γιαννάκος μέλος του Δ.Σ της ΔΟΒ, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο κ. Ευθύμιο Φωτεινό.

Η κεντρική ομιλία γίνεται από τον Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε. Σύμφωνα με τον κ. Νταράουσε, όπως τόνισε και σε δηλώσεις του στο «Νέο Αγώνα», σε επίπεδο Περιφερειών η Θεσσαλία έχει τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε μήκος, αντοχή, λεπτότητα και λευκότητα, ωστόσο καταγράφεται και αυξημένη παρουσία ξένων υλών. Πρόσθεσε ότι το ελληνικό βαμβάκι παρουσιάζει σημαντικές βελτιώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντούτοις υπάρχουν δύο παράγοντες που επιδέχονται σημαντικών βελτιώσεων.

Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση Νέου Αγώνα