Το υδροηλεκτρικό των Κινέζων και τα ημιτελή του Αχελώου

Οι Κινέζοι παρήγαγαν το 2021 την διπλάσια από την δική μας συνολική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, από ένα και μόνο Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο, το τεράστιο Three Gorges, (Τριών Φαραγγιών) στον ποταμό Γιανγκτσέ, κοντά στην πόλη Σαντουπίνγκ.

Και εμείς, όπως επισημαίνει ο Κώστας Γκούμας από την ΕΘΕΜ – πρώην Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ, ακόμη ψαχνόμαστε με τα δικά μας υπόλοιπα 25 ημιτελή και νέα ΥΗΕ – μεταξύ των οποίων και εκείνα της εκτροπής του Αχελώου- τα οποία με κόστος 5 δις περίπου, θα μπορούσαν να μας υπερδιπλασιάσουν την διαθέσιμη-παραγόμενη υδροηλεκτρική ισχύ και ενέργεια!
Η Ελλάδα προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση και πλέον το πανάκριβο πλέον εισαγόμενο φυσικό αέριο εντείνει τη φτώχεια στα ελληνικά νοικοκυριά, δίχως να έχει μεριμνήσει να καλυφθεί το κενό από τα υδροηλεκτρικά, αρχής γενομένης από τα ημιτελή (και εγκαταλελειμμένα επί σειρά ετών) του Αχελώου, που θα συνεισέφεραν και στην παραγωγή φθηνής και πράσινης ενέργειας και θα άρδευαν το θεσσαλικό κάμπο. Αλλά η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική, περιορίζεται στην ανεξέλεγκτη και εγκληματική αδειοδότηση των ανεμογεννητριών για εταιρείες κολοσσός, ακόμη και στα παρθένα βουνά όπως τα Άγραφα…

Κ.Π.