Σε κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους προχώρησαν σήμερα, Παρασκευή, οι αγρότες της Αγιάς, οι οποίοι ζήτησαν να ενισχυθεί το εισόδημα τους λόγω της πανδημίας. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας κ. Ρ. Μαρούδας, στην επαρχία της Αγιάς καλλιεργείται το 40% περίπου της παραγωγής των μήλων σε επίπεδο επικράτειας.

Έβγαλαν τα τρακτέρ και ζητούν ενίσχυση οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς

Το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της περιοχής, επλήγη από την πανδημία, το οποίο σε συνδυασμό με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω των αυξήσεων στη ΔΕΗ και το πετρέλαιο διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για τους αγρότες της Αγιάς, πρόσθεσε ο κ. Μαρούδας.

Τα βασικά αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης ήταν τα εξής:
“Να ενταχθούν τα μήλα Αγιάς στα προϊόντα στα οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί ενίσχυση και για μια ακόμη φορά οι παραγωγοί της Αγιάς μένουν απέξω. Λόγω της πανδημίας και των μέτρων για τον κορονοιό πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές τα μήλα ή έμειναν αδιάθετα στα ψυγεία στα χέρια των παραγωγών με αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του εισοδήματος που πρέπει να αναπληρωθεί και αυτό διεκδικούμε.
-Να συνδεθεί η επιδότηση με την πραγματική παραγωγή. Όσοι παράγουν αυτοί να ενισχύονται και η Αγιά παράγει.
-Για όσο ισχύει το σύστημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο να διασαφηνίσουν την θέση τους αφού πρόθεση τους είναι να αφήσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία και αγανάκτηση.
-Οι προκαταβολές που δόθηκαν για τον παγετό της 9ης Απριλίου είναι σε πολλές περιπτώσεις άδικες και εξευτελιστικές. Διεκδικούμε και απαιτούμε άμεση καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων οι οποίες πρέπει να είναι ουσιαστικές.

Έβγαλαν τα τρακτέρ και ζητούν ενίσχυση οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια και τις νόσους.
Μείωση του τεράστιου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση τουλάχιστον 50% στο αγροτικό και οικιακό ρεύμα. Να παρθούν πίσω οι αυξήσεις σε μέσα και εφόδια και να καταργηθεί ο ΦΠΑ. Μείωση του κόστους ζωής για να ζήσουμε τις οικογένειες μας.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης”.
Το παρόν στην κινητοποίηση έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας κ. Γ. Λαμπρούλης και ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κ. Β. Ζωγράφος.

Πηγή: ertnews.gr