Αντιμέτωποι με ποινές οι εκπρόθεσμοι καλλιεργητές

Περισσότερες από 12.700 Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης υποβλήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του «Νέου Αγώνα» στα πιστοποιημένα Κέντρα υποδοχής των δηλώσεων μέχρι και την Παρασκευή 15 Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία που είχε ορίσει το υπουργείο για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.

«Μάχη» με το χρόνο 

Την τελευταία εβδομάδα οι εργασίες καταχώρησης των δηλώσεων ήταν «πυρετώδεις» στους πιστοποιημένους φορείς της Καρδίτσας.

Πλήθος αγροτών συνέρρεε σε καθημερινή βάση, ενώ τα τελευταία 24ωρα δόθηκε «μάχη» με το χρόνο για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων. Εκτιμάται όπως επισήμαναν παράγοντες της αγοράς στο «Νέο Αγώνα» πως 1.500 αιτήσεις περίπου δεν υποβλήθηκαν εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας, με το συνολικό αριθμό των φετινών αιτήσεων (εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες) να υπολογίζεται μειωμένος κατά 8% εξαιτίας των μεταβιβάσεων.

Να θυμίσουμε ότι αρχικά η προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου, αλλά τελικά δόθηκε παράταση ενός μηνός. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Έλληνες αγρότες για την ομαλή υποβολή υποστήριξε τη δυνατότητα που έδωσε η Κομισιόν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την παράταση της τελικής ημερομηνίας.

Πλέον όσοι δεν υπέβαλαν έγκαιρα τη δήλωση, έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλουν μέχρι τις 10 Ιουλίου, ωστόσο με ποινή καθυστέρησης 1% ανά εργάσιμη μέρα επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο παραγωγός. Μετά τις 10 Ιουλίου οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται.