Το μέτρο για την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος στους συνεταιρισμένους αγρότες, που διακινούν αποκλειστικά τα προϊόντα τους μέσω συνεταιρισμών, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ως μέτρο ανακούφισης των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα.
Πράγματι πρόκειται για ένα ουσιαστικό μέτρο φοροελάφρυνσης, αφού μειώνει το φόρο που πληρώνουν οι αγρότες κατά 650 ευρώ..
Ποιους όμως αφορά το μέτρο και κυρίως πόσους;
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας, από λογιστές, πραγματικά συνεταιρισμένοι αγρότες, με τη στενή έννοια του όρου ώστε να εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις του μέτρου που εξαγγέλθηκε είναι περίπου 50.000 σε ένα σύνολο 680.000 που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα (κατά κύριο επάγγελμα, συνταξιούχοι αγρότες και ετεροεπαγγελματίες).
Επί της ουσίας δηλαδή αφορά έναν στους 11 με 12 που απασχολούνται με τον αγροτικό τομέα.. Βέβαια η φιλοσοφία του μέτρου είναι να προτρέψει τους αγρότες να συνεταιριστούν, ώστε ενωμένοι να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των αγορών και εμπόρων, που τους εκμεταλλεύονται τα τελευταία χρόνια με τις ανοιχτές τιμές…
Ωστόσο στον πυρήνα του μέτρου υπάρχει και η πρόθεση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφού αρκετά προϊόντα λόγω της διπλής φορολόγησης (ασφαλιστικό-φορολογικό) διακινούνται χωρίς παραστατικά, από μεμονωμένους αγρότες…
Αρχικά είχε υπάρξει η διαρροή ότι ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει τη μείωση της φορολογίας από το 25 στο 16%, αλλά προτιμήθηκε η λύση της κατάργησης του φόρου επιτηδεύματος…