Σε σχέση με το 2019, τα πέντε από τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους – Αναλυτικά η κατάταξη

Από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η ΓΕωπονική σχολή βρίσκεται το 2020, στη θέση 297, έννατι της θέσης 330 το 2019

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας βρίσκεται πλέον στην 3η  θέση ανάμεσα στα ελληνικά ΑΕΙ και στα 800 κορυφαία ΑΕΙ παγκοσμίως, σύμφωνα με την World University Rankings, μια από τις διασημότερες λίστες κατάταξης πανεπιστημίων παγκοσμίως που δημοσιεύεται από την Times Higher Education. Το Π.Θ. έχει επιτύχει κορυφαίες επιδόσεις στον τομέα της έρευνας και της διασύνδεσής της με την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις.

To Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανήκει φέτος στο 5% των κορυφαίων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων σύμφωνα με το University Ranking of Academic Performance (URAP) που συγκρίνει την επίδοση περίπου 2500 Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων παγκοσμίως, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και 820 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Σημαντική βελτίωση της θέσης σημειώνεται στην διεθνή και ευρωπαϊκή κατάταξη των σχολών και των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ενδεικτικά:

  • Στα 150 κορυφαία τμήματα φυσικής αγωγής παγκοσμίως κατατάσσεται το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Π.Θ, σύμφωνα με την δημοφιλή λίστα κατάταξης Academic Ranking of World Universities (ARWU).
  •  Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. κατατάσσεται στα 320 κορυφαία τμήματα οικονομικών επιστημών παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη IDEAS – RePeC.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατέχει επίσης σταθερά καλή θέση στις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς λίστες κατάταξης πανεπιστημίων, όπως η SCImago Institutions Rankings (SIR), η Center for World University Rankings (CWUR) και η Centre for Science and Technology Studies (CWTS)- Leiden Ranking.

Με πρώτο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έξι συνολικά πανεπιστήμια της Ελλάδας εντάχθηκαν στα 900 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πίνακα κατάταξης «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities» του National Taiwan University.

Σε σχέση με το 2019, τα πέντε από τα έξι ελληνικά πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους και έτσι, για το 2020 το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην θέση 206, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην θέση 362, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση 492, το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 499 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις θέσεις 501-550. Στην κατάταξη περιλαμβάνεται, χωρίς αλλαγή στην θέση του και το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 701-750).

Επιπλέον της συνολικής κατάταξης, το National Taiwan University περιλαμβάνει κατατάξεις σε 6 ευρύτερα επιστημονικά πεδία και σε 24 συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πέτυχε σημαντικές διακρίσεις έχοντας συμπεριληφθεί στα κορυφαία Πανεπιστήμια στα πέντε από τα έξι επιστημονικά πεδία, με πιο αξιοσημείωτες εκείνες που αφορούν στο επιστημονικό πεδίο της Ιατρικής (με το ΕΚΠΑ να τοποθετείται στην 123η θέση στον κόσμο), στις επιστήμες της ζωής (236η θέση) και στις φυσικές επιστήμες (243η θέση).

Πρώτο παγκοσμίως στην κατάταξη με διαφορά κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (ΗΠΑ), ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς), το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς (ΗΠΑ) και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ηνωμένο Βασίλειο).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η αξιολόγηση «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities» βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στις επιστημονικές δημοσιεύσεις των καθηγητών και ερευνητών των πανεπιστημίων και στην απήχηση που αυτές έχουν στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Τα κριτήρια αξιολόγησης για το 2020 περιλαμβάνουν οκτώ (8) δείκτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν και ενσωματώνουν τρία διαφορετικά κριτήρια απόδοσης των επιστημονικών δημοσιεύσεων: την παραγωγικότητα της έρευνας, τον αντίκτυπο της έρευνας και την αριστεία της έρευνας.

Η επιλογή των 900 πανεπιστημίων έγινε ύστερα από προαξιολόγηση τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ανώτατων ιδρυμάτων, των οποίων τα στοιχεία εξετάσθηκαν αρχικώς. Η τελική ένταξη στον εν λόγω πίνακα κατάταξης βασίστηκε στις πληροφορίες που προέρχονται από τους βασικούς δείκτες επιστήμης (Essential Science Indicators ESI).