Τα πρώτα πρόστιμα για το τσιγάρο «έπεσαν» στην Καρδίτσα τα τελευταία 24ωρα. Πιο συγκεκριμένα, ελέγχθηκαν 9 ΚΥΕ (καφέ, ιντερνέτ καφέ, ουζερί, πιτσαρίες,ΟΠΑΠ play, παιδότοποι).

Επιβλήθηκαν 4 πρόστιμα σε υπευθύνους καταστημάτων συνολικής αξίας 2000 ευρώ και 5 πρόστιμα σε καπνιστές συνολικής αξίας 500 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μικτά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ υλοποιώντας το ειδικό πρόγραμμα ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το “1142” συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Η Υπουργική απόφαση προβλέπει πως όσοι επιμένουν να καπνίζουν σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κλειστούς χώρους εργασίας, κλειστούς χώρους μπαρ, εστιατορίων, καφετεριών θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100 ευρώ, έναντι 50 που ήταν έως πρότινος. Στα 200 ευρώ παραμένει το πρόστιμο για όσους καπνίζουν σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους όπου βρίσκονται παιδιά (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, γήπεδα κ.α.), ενώ 1.500 ευρώ θα πληρώνει όποιος καπνίζει σε όχημα στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Στα 500 ευρώ ορίζεται το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης των κλειστών δημόσιων χώρων για κάθε παράβαση που αφορά την ανοχή του προς τον καπνιστή, την έλλειψη ανάρτησης σήμανσης και λήψης λοιπών μέτρων αποτροπής του καπνίζειν και έλλειψη συνεργασίας με τα όργανα ελέγχου. Σε περίπτωση δε επανάληψης της παράβασης, τότε διπλασιάζεται το αμέσως προηγούμενο πρόστιμο που επιβλήθηκε στο ίδιο άτομο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα για τα μπαρ, εστιατόρια και καφέ διαφοροποιούνται ανάλογα με την έκταση που έχουν. Ετσι, για μικρά καταστήματα έκτασης κάτω των 100 τ.μ. το πρόστιμο για τον υπεύθυνο ξεκινά από τα 500 ευρώ, για τα καταστήματα άνω των 100 τ.μ. το πρόστιμο ξεκινά από τα 2.000 ευρώ και για τα μεγάλα καταστήματα (άνω των 300 τ.μ.) από τα 6.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, στην πέμπτη παράβαση προβλέπεται και οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.