Έφθασαν στα self test στα φαρμακεία της Καρδίτσας (video & photo)

Δεν είναι σε ατομικές συσκευασίες αλλά τα... συναρμολογούν οι φαρμακοποιοί!

Έφθασαν σήμερα τα πρώτα self test στα φαρμακεία της Καρδίτσας τα οποία σε πρώτη φάση θα διατεθούν από αύριο σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς.
Ωστόσο οι φαρμακοποιοί διαπίστωσαν ότι τα self test έφτασαν στα… χέρια τους σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και όχι σε ατομικές συσκευασίες.
Έτσι καλούνται οι ίδιοι να «συναρμολογήσουν» το τεστ, τοποθετώντας σε αυτό τα απαιτούμενα «υλικά» από διαφορετικές συσκευασίες προκειμένου να δημιουργήσουν το τελικό «πακέτο», έτοιμο προς παράδοση στους δικαιούχους.

Παράλληλα υπάρχει προβληματισμός και για το γεγονός ότι οι δικαιούχοι καλούνται να κάνουν μόνοι τους το self test το οποίο αν δεν γίνει σωστά θα βγάλει μη έγκυρο αποτέλεσμα και θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη εβδομάδα για να προμηθευτούν δωρεάν ένα νέο από κάποιο φαρμακείο.

Ο «Νέος Αγών» επικοινώνησε χθες με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών στο Νομό Καρδίτσας, κ. Δημήτρη Γαγάτση, ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία που θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί.
Ο κ. Γαγάτσης διευκρίνισε πως μόνο οι μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να λάβουν τα self test.
«Το ΑΜΚΑ θα είναι διαθέσιμο στη πλατφόρμα μόνο για τις δύο αυτές κατηγορίες. Και να θέλει ο φαρμακοποιός να δώσει σε κάποιον το self test, δεν θα μπορεί» υπογράμμισε.
Ο κ. Γαγάτσης απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες: «να προσέρχονται στο κανονικό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και όχι στα εφημερεύοντα.
Πρώτον διότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξυπηρετηθούν και δεύτερον θα υπάρχει συνωστισμός, πράγμα που δεν το θέλουμε την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται στην κορύφωσή του».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών ανέφερε ότι απαγορεύεται ρητά από την τρέχουσα νομοθεσία να διενεργούνται rapid test και self test εντός των φαρμακείων.
Αν επιτρεπόταν θα αποτελούσε πηγή υπερμετάδοσης» διευκρίνισε ο κ. Γαγάτσης.
Στη συνέχεια ανέφερε πως το self test θα συνοδεύεται με φύλλο οδηγιών, όπου θα μπορεί ο κάθε πολίτης να το κάνει στο σπίτι του.
Παράλληλα, επισήμανε πως σε κάθε φαρμακείο σε πρώτη φάση αντιστοιχούν 75 self test.
Τέλος ο κ. Γαγάτσης τόνισε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι φαρμακοποιοί παραμένουν στην πρώτη γραμμή της δημόσιας υγείας, ως άμεσο σημείο πρόσβασης για τους ασθενείς τους.