ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΗ ΚΑΤΣΑΡΑ
Μ’ αφορμή τα όσα συμβαίνουν με την παραπομπή της ΑΕΚ για την καταγγελία που έγινε από την Καρδίτσα σχετικά με τις τελευταίες εκλογές της ΕΠΣΚ, θυμηθήκαμε τις ποδοσφαιρικές ιστορίες που απασχόλησαν άπειρες φορές τα δικαστήρια!!!

Αμέτρητες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη, από τις οποίες, όμως, αν καθίσει κανείς και κάνει μια πρόχειρη “σούμα” για την εξέλιξή τους θα βρει ως αθροιστικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα στην απόδοση δικαιοσύνης, μια μεγάλη… τρύπα στο νερό!

Μιλάμε βέβαια για υποθέσεις που αφορούσαν στις λεγόμενες “μεγάλες ομάδες” και των μεγαλοπαραγόντων της οικονομικής ζωής του τόπου που τις διοικούσαν κατά καιρούς. Επίσης και στην ΕΠΟ που αποτελούσε ανέκαθεν από… αρχαιτάτων ετών, το κάστρο που όλοι ήθελαν να ελέγξουν!

Κανένα λοιπόν από τα μεγάλα “ταρατατζούμ” που ξέσπασαν στο Ελληνικό ποδόσφαιρο κατά καιρούς (απο την εποχή του σκανδάλου Κιάπε τη δεκαετία 1980 μέχρι τις χολιγουντιανες συλλήψεις του 2009 προ διαγγέλματος George για την είσοδο στα μνημόνια!) δεν οδήγησε σε ξεκαθάρισμα και πολύ περισσότερο σε τιμωρίες μεγαλοπαραγόντων!

Κι όλα τα σκάνδαλα δημοσιοποιήθηκαν κι έγιναν γνωστά στο πλατύ κοινό, όχι φυσικά από τη δουλειά των… ερευνητικών αρχών, ούτε από τις αποκαλύψεις των δημοσιογράφων (όσοι το τόλμησαν κατά καιρούς έφαγαν απλώς τα μούτρα τους), αλλά από τις κόντρες που είχαν μεταξύ τους στο κυνήγι της εξουσίας, του κέρδους και της επιβολής!

Επειδή όμως όλοι τους ήταν ισχυροί οικονομικά, ελέγχοντας μέχρι και πολιτικούς, κάθε φορά, ακόμη κι όταν βρισκόταν σε δύσκολη θέση με καραμπινάτες υποθέσεις, δεν είχαν την παραμικρή επίπτωση! Μιλάω για τους μεγαλοπαράγοντες κι όχι για διάφορους παρατρεχάμενους που είτε χρησιμοποιούνταν από τους πρώτους είτε αυτονομούνταν για να κάνουν τα δικά τους “κονέ” και “μαγαζάκια”!

Κάποιοι εκ των τελευταίων μέσα στη μάχη των ισχυρών (αυτό που λέμε όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια!) υπέστησαν ζημιές, μπήκαν μέχρι και φυλακή, αλλά στον τελικό απολογισμό κι αυτοί κερδισμένοι είναι κυρίως στον οικονομικό τομέα. Ελυσαν το πρόβλημα της ζωής τους!

Αυτοί που την πλήρωσαν είναι εκείνοι που μπήκαν στο χώρο έχοντας σκοπό να ικανοποιήσουν μόνο την τρέλα τους και την αγάπη τους για μια ομάδα ή για το άθλημα. Είτε καταστράφηκαν οικονομικά, είτε συκοφαντήθηκαν, είτε έφυγαν αηδιασμένοι από τα όσα συνάντησαν αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερο χώρο για τη δράση διαφόρων… τρωκτικών!

Κάπως έτσι δηλαδή έχουν τα πράγματα και τα γνωρίζουμε όλοι, ακόμη κι αυτοί που παριστάνουν τους ανήξερους. Και βεβαίως ισχύει αυτό που γράφει πάντοτε η στήλη: Ο,τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, συμβαίνει εις το τετράγωνο και στην πολιτική ζωή του τόπου!

παραΣΠΟΝΤ(ί)ΕΣ

Ο μόνος παράγοντας μεγάλης ομάδας της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, που πήγε φυλακή ήταν ο Γιώργος Κοσκωτάς το 1988! Ως πρόεδρος του Ολυμπιακού τότε και ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης, μπήκε στο μάτι των εφημεριδάδων της εποχής με τα εκδοτικά ανοίγματα και τον έστειλαν μέσα!

Ο μόνος
Ήταν άραγε ο Κοσκωτάς ο μεγαλύτερος απατεώνας που πέρασε από το χώρο του ποδοσφαίρου και της οικονομικής ζωής της χώρας; Αντε να το θέσω αλλιώς: Ηταν ο μόνος απατεώνας; Οχι φυσικά, αλλά ήταν ο μόνος (σ’ ο,τι αφορά τα ποδοσφαρικά δρώμενα) που καταδικάστηκε γιατί έμπλεξε με τους τότε πανίσχυρους ΜΜΕάδες!

Παραθερίζει
Θυμίζω, έτσι για την ιστορία, οτι την “Καθημερινή” αγόρασε από τον Κοσκωτά, λίγο πριν αυτός πάει στης φυλακής τα σίδερα, ο Αλαφούζος! Επίσης θυμίζω ότι τον Ολυμπιακό τον πήρε την ίδια περίοδο ο Σαλιαρέλης (πήγε κι αυτός λίγο μέσα!) και μετά απ’ αυτόν ο Κόκκαλης. Επίσης θυμίζω ότι ο αδελφός του Γιώργου Κοσκωτά, ο Σταύρος, παραθερίζει από τότε στη Βραζιλία!

Τα τρωκτικά…

Τα… τρωκτικά, λοιπόν, που γράφαμε και χθες, είναι χρήσιμα για τους ισχυρούς διότι δεν μπορούν οι ίδιοι να κάνουν την “βαριά δουλειά”.  Είναι το είδος που έχει κάνει θραύση στη νεοελληνική πραγματικότητα σε όλους τους τομείς και φυσικά στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό. Δεν έχουν ούτε ιδεολογίες, ούτε κόμματα, ούτε ομάδες αυτά τα τρωκτικά. Μπορεί να τους δεις σήμερα εδώ και αύριο εκεί!  Το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι επιβιώνουν πάντα σε κάθε συνθήκη!  Κάτι δηλαδή σαν τις… κατσαρίδες μετά από πυρηνικό ολοκαύτωμα!  Τα παραδείγματα γύρω μας είναι άπειρα.  Μπορείτε να τα συναντήσετε παντού χωρίς να κουραστείτε ψάχνοντας. Σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις ομάδες, σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Φυσικά, διακεκριμένα… τρωκτικά έβγαλε και η περιοχή μας!