Με 72 λεπτά στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου η επανέναρξη με πιο εντατικούς ρυθμούς των παραδόσεων σύσπορου στα παραγωγικά κέντρα της χώρας, έπειτα από την υποχρεωτική παύση που επέβαλαν οι βροχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή είναι ενιαία τόσο για τα στεγνά όσο και για τα μεταβροχικά βαμβάκια, παρά τα προβλήματα που ήδη απο- τυπώνονται στο χρώμα της ίνας.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να επιβεβαιώσει την έντονη ζήτηση για πρώτη ύλη, αλλά και τη μειωμένη προσφορά φέτος, με τις βροχές να έχουν κόψει μέχρι και 100 κιλά το στρέμμα στα πολλά ασυγκόμιστα χωράφια. Ενδεικτικό άλλωστε της τάσης στις αγορές είναι και το γεγονός ότι ενώ ιστορικά η διεθνής τιμή σπάνια μπορεί να κρατηθεί πάνω σε επίπεδα κοντά στο 1 δολάριο ανά λίμπρα, έχει ήδη συμπληρωθεί ένας μήνας με τον δείκτη να δοκιμάζει τα υψηλά των 110 σεντς.

Αρκετοί εκκοκκιστές φαί- νεται ότι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο νέας ανόδου των διεθνών τιμών, με αρκετές από τις ποσότητες να αποθηκεύονται, αντίθετα με τη δραστήρια εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων που ήθελε τις μπάλες με το που έβγαιναν από την πρέσα να φορτώ- νονται σε φορτηγά. Πράγματι και τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά προϊδεάζουν για το ενδε- χόμενο ανόδου, με δεδομένη μια μείωση της παραγωγής στην Ινδία αλλά και στην Κίνα, όπου η τελευταία έκθεση του USDA δεν είχε αποτυπώσει.

Σε κάθε περίπτωση οι διεθνείς τιμές βρίσκονται σε μια φάση συσσώρευσης με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2021 να κινούνται σε ένα στενό εύρος μεταξύ των 106 και 109 σεντς ανά λίμπρα. Καταλύτης θα είναι η έκθεση Νοεμβρίου που αναμένεται για τις επόμενες εβδομάδες.

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός ότι οι τιμές για τα συμβόλαια της παραγωγής της επόμενης χρονιάς (Δεκέμβριος 2022) βρίσκονται στα 90 σεντς ανά λίμπρα, ήτοι 20 σεντς πάνω από το σημείο στο οποίο βρίσκονταν οι τιμές Δεκεμ- βρίου 2021 πέρυσι τέτοια εποχή.

Στην ώριμη αγορά της Αμερικής ήδη γίνονται ορισμένες προπωλήσεις για την παραγωγή της επόμενης χρονιάς, εξέλιξη που τυγχάνει διπλής ερμηνείας. Οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση μεταφέρει και στη σο- δειά του 2022 το ανοδικό μομέντουμ.

Άλλοι θεωρούν ότι αυτά τα επίπεδα θα οδηγήσουν σε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και μια θεμελιώδη πίεση των τιμών. Ωστόσο, οι περισσότεροι συμφωνούν πως μόνο ένας απρόβλεπτος «μαύρος κύκνος» θα μπορούσε να αντιστρέψει το κλίμα.

Tουλάχιστον 3% ενισχύεται η ζήτηση από τα κλωστήρια Στην απρόβλεπτη παράμετρο των funds εστιάζουν όλο και περισσότεροι αναλυτές της αγοράς βάμβακος, που βλέπουν από την άλλη ότι η εικόνα από τα θεμελιώδη θα μπορούσε ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο διόρθωσης να συγκρατήσει την τιμή στα 90 με 95 σεντς.

Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα ενεργοποιούσε τη φυσική αγορά που θα παρέσυρε τις κερδοσκοπι- κές δυνάμεις να τοποθετηθούν εκ νέου υπέρ της ανόδου. Άλλωστε, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν 3% αυτή τη σεζόν, καθώς συνεχίζει να ανακάμπτει η οικονομία και η ζήτηση για προϊόντα βαμβακιού.

«Με τη ζήτηση για βαμβάκι να ενισχύεται και τα αποθέματα να μει- ώνονται, σχεδόν για τρία έτη, η τιμή του βαμβακιού, αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα» αναφέρει το τελευταίο Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς.