Η Ελλάδα έχει πάνω από 100 καταφύγια και καλύβες ανάγκης διάσπαρτα σε όλα τα βουνά της. Άλλα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο και άλλα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο όλα τους όμως έχουν απίστευτη φύση και μικρές ή μεγάλες διαδρομές μέσα σε αυτή.

Είναι χώροι που επισκέπτονται συχνά οι φανατικοί ορειβάτες και πεζοπόροι και που όλοι γίνονται μια παρέα χαράσσοντας τις διαδρομές της επόμενης μέρας. Ωστόσο, ακόμα και εάν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, η διαμονή σε ένα καταφύγιο είναι μια μοναδική εμπειρία.

Καταφύγιο Αγράφων

Στο παρθένο βουνό των δικών μας Αγράφων, αυτό που συχνά ονομάζουμε «Ελβετία της Ελλάδας», σε υψόμετρο 1.536 μ. στο οροπέδιο Καραμανώλη, βρίσκεται το μικρό αλλά πολύ ατμοσφαιρικό ομώνυμο καταφύγιο.

Το καταφύγιο βρίσκεται μέσα σε ένα ξέφωτο και περιτριγυρίζεται από έλατα, από εκεί και πάνω αρχίζει το αλπικό τοπίο. Η θέα από το μεγάλο μπροστινό μπαλκόνι του καταφυγίου περιορίζεται στο ατελείωτο λιβάδι από έλατα ενώ η πίσω πλευρά βλέπει στην κορυφή Τέμπλα. Ο χώρος μέσα είναι όμορφος και πολύ προσεγμένος με την πέτρα και το ξύλο να κυριαρχούν και με ένα ωραιότατο τζάκι για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Το μπαλκόνι του είναι το καλύτερο σημείο για να πιείτε τον πρωινό σας καφέ, με το μπουφάν σας εννοείται, εδώ πάνω ο καιρός δεν αστειεύεται. Και επειδή δεν ανεβήκατε μέχρι εκεί για να μείνετε όλη μέρα στο καταφύγιο, ντυθείτε κατάλληλα και ξεκινήστε την εξερεύ- νηση της περιοχής πάντα λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό.

Το μονοπάτι Β3 που ξεκινάει από το καταφύγιο προς τα χωριά Καλύβια και Νεράιδα είναι σχετικά σύντομο, θα σας πάρει περίπου μιάμιση ώρα να το κατέβετε και λίγο παραπάνω για να επιστρέψετε λόγω ανηφόρας, καλό θα είναι να έχετε και ορειβατικά μπατόν που βοηθούν πολύ στην κατάβαση. Η πιο όμορφη διαδρομή είναι η Β2, από το καταφύγιο προς το Νεοχώρι, δεν βγαίνει καθόλου σε κεντρικό δρόμο ενώ μπορείτε να κάνετε μια στάση στο υπέροχο πέτρινο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με την πηγή.

Η διαδρομή εδώ είναι μεγαλύτερη, περίπου 2,5 με 3 ώρες ενώ για πιο εύκολες διαδρομές προτιμήστε αυτές στους δασικούς δρόμους που βρίσκονται γύρω από το καταφύγιο, διαλέγεται έναν περπατάτε όσο θέλετε και επιστρέφετε. Οι παραπάνω διαδρομές μπορούν να σας βγάλουν και στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα εάν συνεχίσετε την πεζοπορία μετά τα χωριά.

Αν θέλετε θέα στο μάξιμουμ τότε θα ανέβετε προς την κορυφή Τέμπλα μια ώρα περπάτημα περίπου σε διαδρομή μεσαίας δυσκολίας, από τη μια πλευρά θα αγναντεύετε τις ατελείωτες βουνοκορφές των Αγράφων και από την άλλη το βλέμμα σας θα φτάνει μέχρι τη λίμνη και ακόμα παραπέρα.

Το εστιατόριο και το καφέ είναι ανοιχτά καθημερινά ακόμα και εάν επιλέξετε να μείνετε κάπου αλλού ή είστε περαστικοί από την περιοχή μην αμελήσετε να ανέβετε μέχρι εκεί, απλά κάντε πρώτα ένα τηλέφωνο μήπως τα παιδιά που διαχειρίζονται το καταφύγιο έχουν κατέβει στην Καρδίτσα για τα απαραίτητα ψώνια.