Με την αγωνία της επόμενης ημέρας, ζουν οι Καρδιτσιώτες ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Έχει συμπληρωθεί πλέον ένας μήνας με τα καταστήματα κλειστά εξαιτίας των μέτρων που λήφθησαν για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τις ημέρες αυτές τα καταστήμα θα ήταν ασφυκτικά γεμάτα στην περιοχή μας. Τη θέση των γεμάτων καταστημάτων, της οχλαγωγίας και της εορταστικής διάθεσης, έχουν πάρει τα κατεβασμένα ρολά και τα μαζεμένα τραπεζοκαθίσματα.
Οι γειτονιές της Καρδίτσας στις οποίες λειτουργούν μαζικά μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, από σημεία αναφοράς έχουν μετατραπεί σε… απόκοσμα μέρη. Η εικόνα στις πλατείες Δικαστηρίων, Πλαστήρα, Λάππα, Στρατολογίας, στην κεντρική πλατεία και τον πεζόδρομο, καθώς και μια σε σειρά άλλων περιοχών της Καρδίτσας, έχει αλλάξει ριζικά το φετινό Πάσχα. Ομοίως και στους άλλους Δήμους του Νομού.
«Ποιός θα κάθονταν σπίτι
υπό φυσιολογικές συνθήκες»
«Ποιός θα κάθονταν σπίτι τέτοιες ημέρες και με αυτόν τον καιρό»; Το ρητορικό αυτό ερώτημα θέτει ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών εστίασης και αναψυχής Ν. Καρδίτσας κ. Νίκος Γκέκας. Μιλώντας στο «Νέο Αγώνα» ο κ. Γκέκας υπογραμμίζει ότι η λήψη των μέτρων ήταν αναγκαία, ωστόσο το πλήγμα τους επαγγελματίες είναι βαρύ, ειδικά τώρα στην πασχαλινή περίοδο που υπό φυσιολογικές συνθήκες στα καταστήματα δεν θα «έπεφτε καρφίτσα».

Οι υποχρεώσεις αυξάνονται
Μπορεί οι περισσότεροι επαγγελματίες να εντάχθηκαν στους ΚΑΔ με τα μέτρα ενίσχυσης, ωστόσο όπως τονίζει ο κ. Γκέκας, δεν επαρκούν για να καλύψουν οικονομικές υποχρεώσεις που γιγαντώνονται και φυσικά τον πολύτιμο τζίρο που χάνεται την περίοδο αυτή.
Σημαντικά όμως προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου που παραμένουν ανοιχτοί εξαιτίας των υπηρεσιών ντελίβερι που διαθέτουν, αλλά καταγράφουν περιορισμένη ζήτηση. Οι συγκεκριμένοι δεν επωφελούνται ούτε από τα μέτρα ενίσχυσης.

Η επόμενη μέρα
Ο προβληματισμός πλέον περνάει στην επόμενη ημέρα, με την άρση της καραντίνας. «Πότε θα ληφθεί απόφαση να ανοίξουν ξανά τα καταστήματα και υπό ποιες προϋποθέσεις για την προστασία των πελατών και του προσωπικού; Ο κόσμος θα έχει την οικονομική και ψυχολογική διάθεση;», είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης, μερικά από τα ερωτήματα που ταλαιπωρούν τους επαγγελματίες. «Όλοι ζούμε με την αγωνία για το αύριο» σημειώνει.
Στήριξη του κλάδου
Ο κλάδος ζητά μέτρα στήριξης για την περίοδο μετά την άρση της καραντίνας, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκέκας, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος ορισμένοι επαγγελματίες να μην μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να ανοίξουν τα καταστήματα τους.
Αναλυτικότερα στην έντυπη έκδοση του Νέου Αγώνα